
The Honorable John Comyn !mf 2 5 2002 
Attorney General of Texas 
Office of the Attorney General FILE $#mbqab’t’f- D3 

OffU OF THE fi~@?&fv GENEM[ 
ExQJTiVE.0~~~ 

PO 80x 12548 
Austin, Texas 7871 l-2548 iD # qab?? t . em7 

Re: Disqualification of Directors under Section 49.052 of the Texas Water Code 

Dear General Comyn: 

I am writing to request an opinion on the application of Section 49.052 of the Texas 
Water Code (“Section 49.052”) to a Municipal Utility District (a “MUD”) director whose son 
seeks employment with the company that contracts with the District to serve as Operating 
Company (the “Operating Company”). WhiIe Section 49.052(a)(l) makes c1ea.r that relation to 
certain individuals is grounds for disqualification, it is unclear whether the son’s employment 
with the Operating Company would qualify him as an “other person providing professional 
services to the district.” 

The MUD is a conservation and rectamation district created pursuant to the authority of 
Article XVI, Section 59, of the Texas Constitution, and operates under the provisions of Chapters 
49 and 54, Texas Water Code. Section 49.052(a)(l) of the Texas Water Code provides that “[a] 
person is disqualified from serving as a member of a board of a district. . . if that person is 
related within the third degree of affinity or consanguinity to a developer of property in the 
district, any other member of the board, or the manager, engineer, attorney, or other persons 
providingprofessional services lo the &strict” (emphasis added). 

The director in question (the “Director”) has a son who seeks employment with the 
Operating Company. The Operating Company is an independent contractor that contracts with 
the MUD to operate and maintain the MUD’s water and wastewater system. The son seeks 
entry-level employment with the Operating Company and would be an employee, owning no 
part, portion, or interest in the Operating Company. Upon employment, however, it is foreseen 
that the son may be assigned to the MUD in question. Such employment does not seem to 
provide the type of professional services contemplated by Section 49.052(a)(l), namely that of 
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engineers, attorneys, managers, or other professionals. Moreover, Section 49.052(a)(l) does not 
seem to apply even if the son is promoted but maintains no ownership interest in the Operating 
Company. 

I am requesting an opinion on whether under Section 49.052 of the Texas Water Code 
I& Director may continue to serve on the MUD’s board of directors if her son obtains 
em.ployment with the Operating Company since the son’s duties do not appear to be the kind of 
professional services contemplated in Section 49.052(a)( 1). If the above question is answered in 
the negative, would there be a different result if the son were employed by the Operating 
Company but not assigned to the District? Further, may the Director continue to serve if the son 
is promoted within the Operating Company but maintains no ownership interest, or is not an 
office holder, in the Operating Company? 

Thank you very much for your attention to this request. Presently, the Director is serving on the 
MUD Board and, out of an abundance of caution, her son is delaying acceptance of employment, 
thus forgoing much needed earnings. Therefore, your earliest consideration of this matter would 
be appreciated. If you have any questions or require any fUrther information, please do not 
hesitate to contact me at any time. 

Sincerely, 

David Counts 


