- JUL.-02' 02(TUE) 16:46  REP FRED M. BOSSE

CTEL:512 463 9884

P. 002

TEXAS HOUSE OF REPRESENTATIVES

State Capirol. Room GW .07
P.O.Box 2910

Austin. Texas 78768-2910
Phone (512) 463-0660
FAX (512) 463-9884

Distries Office:

855 Uvalde Road
Houston. Texas 77015
Phone (713) 453-6336
FAX (713) 453-5013

- 1-800-388-3359 B = s E-muil: [fred hosse @house.state. t.us
RECEIVED  ERED M. BOSSE
JuL 03 2002 July 2, 2002 &Q" b$\f\ 3- L
OPINION COMMITTEE ,
ooy ol o Tony” FILE # ML- 436%2-02.

P.O. Box 12548 ID #

A9,

Austin, Texas 78711-2548
Rer

Dear Attomey General Cornyn:

Request for an Opinion regarding transfers of a bingo commercial lessor license.

Please accept this letter as a formal request for an Opinion from your office on the following

questions:

1.
Limited Partnership pursuant to Article 5.17 of the Texas Business Co
Assuming the answer is affirmative, is it necessary for the Limited Partners
an amendment to the license?

May a Texas Corporation that holds a bingo commercial lessor license tran
to a Texas Limited Partnership under the same ownership and control, if
otherwise meets the requirements of the Bingo Enabling Act?

Reversing the above, may the Limited Partnership convert, or transfer its lice
Corporation?
BACKGROUND

In 1980, the people of Texas amended the Texas Constitution to authoriz
conducted by certain nonprofit charities. The purpose of this amendment was to benef
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and therefore, the amendment stated that all proceeds from the games must bg spent for the
charitable purposes of those organizations. The amendment further required that a}l bingo games
must be conducted “on property owned or leased” by the charity.

To help satisfy these requirements, the Legislature has inserted provisions fnto the Bingo
Enabling Act, Texas Occupations Code Chapter 2001, to license and regulate bingo halls, and to fix
the amount of rent that a charity can pay a lessor for use of a licensed hall. These commercial lessor
licenses are themselves transferrable under certain conditions.

Holders of bingo lessor licenses (who may be corporations, partnerships, ¢r individuals)
have, for a variety of business reasons, found it necessary to transfer those licenseq cither to third
parties or to affiliated entities. My office has received inquiries as to whether a Texas Corporation
that owns a bingo lessor license may convert to a Texas Limited Partnership without voiding its
cxmtmg license. A related quesnon is, would it be pcxmlssﬂ)le undcr the Bmgo E abhng Actto

ISSUE PRESENTED

At issue here is the Bingo Enabling Act, Chapter 2001, Texas Occupations Code (the “Act™).

- The opinion request assurnes that each entity in question satisfies all requirements to he issued a new
license pursuant to § 2001.159(a) - i.e., that the entity is eligible for a license, is the real party in
interest, etc..

Section 2001.152 of the Act provides that to be eligible for a commercial lessor liceuse, the
applicant must meet certain criteria, and be either (1) a “licensed authorized organization” (i.e., a
charity licensed to conduct bingo), or (2) a “person”. The term “person” is defined as %an individual,
partnership, corporation, or other group.” Id. §2001.002(20). Thus so long as they meet the other
requirements of the Act, both a domestic corporation and a limited partnership are legally entitled
to-hold a commercial lessor license.

Conversion

According to the Texas Business Corporation Act, Article 5.17, a domestic chrporation may
convert itself into any legal entity, in accordance with a plan of conversion. Article 5.20A(2)
provides:

A. When a conversion of a converting entity takes effect:
* * *

(2) all rights, title, and interests to all real estate and other propertyjowned by the

converting entity shall continue to be owned by the converted entity in its new




JUL. -02' 02(TUE) 16:47 REP FRED M. BOSSE TEL:512 463 9884 P. 004

organizationai form without reversion or impairment, without firtHer act or deed,
and without any transfer or assignment having occurred, but subject to any existing
liens or other encumbrances thereon;

(Emphasis added.)

Your office has previously been asked the question of whether a State-issyed license is a
form of “property owned by the converting entity” that would continue in ownership ¢f the successor
entity “without any transfer or assignment having occurred.”
You replied as follows:

“Although state licenses are not specifically mentioned among those things that
automatically make the transition, we think that the statute as a whole, viewed in light of its

. purpose, contemplates that a state license does not die upon a corporation's conversion, but
continues with it. Accordingly, we conclude that, as a general rule, wher a corporation
converts to another type of business entity pursuant to article 5.17 of the Business

Corporation Act, a license held by the converting corporation continues to be held by the

converted entity in its new form.”

ation might
, by imposing
of a license to

“However, as your question implies, a specific licensing statute or
conflict with this general rule by prohibiting the continuation of a L
conditions ot requirements on its continuation, or by restricting the issuan
certain types of business entities,”

rule, a bingo
entity unless

Op. Tex. Att'y Gen. No. JC-0126 (1999). Thus, it is apparent that under this gen
license held by a corporation would automatically continue with the convert
specifically prohibited by the Bingo Enabling Act.

The main provision of concern here is § 2001.160 of the Act, providing far transfer of a
commercial lessor license. Relevant provi_sions read as follows:

§2001.160. Transfer of License (a) A licensed commercial lessor may not transfer
a commercial lessor license except as provided by this section. (b) A transfer of a
commercial lessor license under this section may be made only with the prior
approval of the commission. The commission shall approve the fer under this
section if the person to whom the license will be transferred otherwi
requirements of this section. (c) A licensed commercial lessor may
held by the license holder to a corporation formed by the license hol
corporation owned by the license holder to another corporation owned by the license
holder.

* * *

By its terms, § 2001.160 would not appear to apply to a conversion under Article 5.17 of the
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Business Corporation Act. Under the Business Corporation Act, the effect of a co

property continues under the successor eatity “without any transfer or assignment ha
Because § 2001.160 is concerned solely with the transfer of a license, it seems
prohibit the continuation of a license owned by a converted domestic corporation.
of any other provisions in the Bingo Enabhng Actorother law that would otherwise
of conversion.

deed or act”. Nevertheless, in Opinion No. JC-0126, your office discussed certain li
an application would be expressly required in order to effect a continuation of lic
business entity. See 7 Tex. Admin. Code § 85.208(a) (pawnshop licenses); 16 Tex
§ 13.670) (gas dealers).

Neither the Bingo Enabling Act, nor its rules, contain any equivalent provisi
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version is that
ing occurred”.

t it would not
am not aware

bns. However,

§ 2001.310 of the Act requires each license to be prominently displayed and to “coptain the name

and address of the license holder”. It would seem, therefore, that a change in ownel

rship from (for

example) “ABC, Inc.” to “ABC, L.P.” would require an amendment to the license in accordance with

_ the amendment provisions in § 2001.306(a) of the Act and 16 Tex. Admin. Code §
Transfer -

Next, it is possible that a corporation might prefer to avoid the conversion

402.545(f).

procedures in

Article 5.17 et seg. of the Business Corporation Act, and simply transfer its license to a separate,

newly created entity. If so, the question that remains is whether § 2001.160 of the E
Act would prohibit such a transfer if the transferee is a limited partnership.

-~ Subsections (a) and ©), together, suggest that the only permissible forms
corporation would be “to another corporation owned by the license holder.” TEX
2001.160©). However, the second sentence in subsection (b) provides that:

ingo Enabling

f transfer by a
Occ. CODE §

The commission skall approve the transfer under this section if the person to whom the

license will be transferred otherwise meets the requirements of this section.

TEX. Occ. CODE § 2001.160(b). From this sentence, it seems that the relev.
determine what are the “requirements” of § 2001,160. If the transferee is a “pers
those requirements, then a transfer should be approved as a matter of right.

Subsection ©), which allows that an individual or corporation “may” transfg
wholly owned corporation, would not generally be considered a “requirement.” See T

inquiry is to
” who meets

'r alicense to a
ex. Gov't Code

§ 311.016(1): ““May’ creates discretionary authority or grants permission or a power.” There are

no other requirements in § 2001.160 that apply to a corporation or limited partnersh

ip. Therefore,
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since a limited partnership satisfies the Act’s definition of a “person™, it would appesr to be entitled
to approval of a license transfer under § 2001.160(b). This assumes that the entity is otherwise
eligible under §§ 2001.152 - 2001.159.

Conversion or Transfer From Limited Parmership

Finally, does a limited partnership enjoy an equal right to convert or transfer its license to a
Texas corporation?

Like the Business Corporation Act, the Texas Revised Limited Partnership Act permits a
converted limited partnership to continue in effect all of its rights, title and i to property,
“without any transfer or assignment having occurred.” V.T.C.S. Art. 6132a-1 §2.15(g)(2). Applying
the reasoning in Opinion No. JC-0126, it would thus appear that a commercial lessor license held
by a limited partnership would freely pass to whatever entity the limited partnership elected to
convert into, including a corporation.

It would also seem, for the same reasons discussed in the second question, that a limited
partnership could simply transfer its license to a new corporation, without undergoing the conversion
process. Again, this assumes that the entity is otherwise eligible under §§ 2001.152 - 2001.159 of
the Occupations Code. There is no published case law or previous attomey general opinion,

- however, directly on point.

CONCLUSION

As previously stated, it does not appear that current law prohibits a corporatjon that holds a
commercial lessor’s license from either (1) converting itself to a limited partpnership, or (2)
transferring its license to a separate limited partnership, if the limited partnership is otherwise
qualified to hold a license. Nor does it appear that a limited partnership would be prohibited from
doing the opposite. However, absent an attorney general opinion or amendment to the language of
the law specifically authorizing such activity, a question remains.

I thank you in advance for your consideraﬁon of this matter. Please do not hesitate to contact
me should you have any questions or require further information.

Sincerely,

bodm.

Fred M. Bosse

FMB/cpc




