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Attorney General 
P.O. Box 12548 
Austin, TX 787 1 l-2548 

Re: Request for Opinion on “Reverse Raffle 

Dear General Abbott: 

I am requesting an opinion from your office regarding the legality of so-called “reverse raffles.” 

Attached is a copy of a flyer distributed by one organization that reflects the following approach: a qualified 
non-profit organization initially complies with the requirements of Chapter 2002 of the Texas Occupations 
Code as regards charitable raffles. There is alegitimate charitable purpose for which the proceeds ofthe 
raffle will be spent, less reasonable overhead costs; the tickets make the appropriate disclosures; the tickets 
are sold as required by Section 2002.054; and no prize exceeds $50,000 in value. 

Prior to the event, the organization will sell a maximum of200 out of21 0 printed tickets for $77.00 each. 
Up to this point T have no question. However, at the time ofthe drawing, after the 1 SO* paid-for ticket is 
drawn, nine ofthe ten extra tickets will be auctioned offto those in attendance. AAer the 200ti ticket is 
drawn, the tenth extra ticket will also be auctioned offto the highest bidder, guaranteeing that it will be 
among the last ten tickets drawn for prizes. In addition, as the drawing progresses, holders of drawn tickets 
can buy extra “chances” for their ticket by paying $8.00 per chance (or three chances for $20.00). The 
holders ofthe first, seventy-fifth, and one hundred twenty-fifth tickets drawn will receive some portion of 
the $77.00 they originally paid for those tickets. 

It is my understanding that persons holding raffle tickets in the audience may also bid among themselves 
for their tickets. 

The &xl remaining ten tickets, including the 2 I Oth ticket that was auctioned off, compete for the final three 
prizes, indicated on the flyer, which are de:ignated for the 208’h, 209*, and 210th tickets drawn. 

Under The Charitable Raffle Enabling Act, Tex. Oct. code Ann. $2002 (Vernon Pmphlet 2003), a 
“raffle” is defined as 

. . . the award of one or more prizes by chance at a single occasion among a single pool or 
group ofpersons who have paid or promised a thing ofvalue for a ticket that represents 



a chance to win a prize. Sec. 2002.002(6). 

In addition, Section 2002.05 5 requires, among other infomation, that the ticket price be printed on each 
raffle ticket sold or offered for sale. Likewise, Section 2002.056(a) excludes money as a prize to be 
offered or awarded at a raffle. The purpose of the restriction on prize value is to preclude a raffle from 
being a form of profit-making gambling. Op. Tex.Att ‘y Gen. No. JC-OIII (1999). 

Under Chapter 47 of the Penal Code, a “lottery” is defined as: 

. . . any scheme or procedure whereby one or more prizes are distributed by chance among 
persons who have paid or promised consideration for a chance to win anything ofvalue, 
whether such scheme or procedure is called a pool, lottery, raffle, gift, gift enterprise, sale, 
policy game, or some other name. Sec. 37.01(7). 

Under Section 47.03 of the Penal Code, it is a Class A Misdemeanor for a person who intentionally or 
knowingly: 

(4) sells chances on the partial or final result of or on the margin ofvictory in 
any game or contest.. . 

(5) for gain, sets up or promotes any lottery or sells or offers to sell or 
knowingly possess for transfer, or transfers any card, stub, ticket, check, or other device 
designed to serve as evidence of participation in any lottery... 

Tex. Penal Code Ann. $4 7.03(u) (4), (5) (V emon 1994). The transfer of a raffle ticket can still be for gain, 
even if the gain is intended for charity. Op. Tex.Att ‘y Gen. iVo. ./C-O480 (2002). It is defense under 
Section 47.02 that a person making a bet was permitted to do so under Chapter 2002, Occupations Code, 
but that same defense is not provided a person under Section 47.03. 

Thus, I would appreciate your opinion as to the following questions: 

1. Is it a violation of Section 2002.056(a) for raffle ticket holders to receive some portion of 
their purchase price as a result of a chance drawing? 

2. Does the fact that Chapter 2002, Occupations Code, specifies that a charitable raflle ticket 
shall have a purchase price printed on it prohibit the auctioning off ofthat ticket for a different (and likely 
greater) cost at the charitable raffle event? If so, is such auctioning of raffle tickets a violation of Section 
47.03, Penal Code, if done intentionally and knowingly? 

3. Do the side transactions between ticket holders themselves, with 
another’s rame tickets, constitute a gambling violation under the Penal Code 

respect to purchasing 
or Occupations Code? 

4. Is the buying of extra “chances” for a ticket to be put pack in the hopper and possibly 



drawn again a violation of either the occupations Code or the Penal Code? 

I would appreciate your consideration of these questions. 

Yours very truly, 

&ck Miller 
Bell County Attorney 

Encl. 


