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Re: Request for Attorney General Opinion: 

Dear Attorney General Abbott: 

On behalf of the Honorable Robert J. Kern, 387& District Court, Fort Bend 
County, Texas, I am seeking an opinion from your office. I request your opinion on the 
following questions: 

1. Is a “master” under Vernon’s Ann. Civ. St. art 1918(b), 0 1 to 16 
(repealed) the same as an “associate judge” under section 201 .OOl of the 
Texas Family code, specifically with respect to powers, appointment, 
authority and termination? 

2. Does the authorization to appoint a master under Vernon’s Ann. Civ. St. 
art 1918(b) by commissioners court in 1984 automatically encompass the 
appointment of an associate judge under Section 20 1 .OOl Family Code in 
2003, without further request to commissioners court and without further 
authorization by commissioners court? 

3. Does the commissioners court authorization to employ a master “at a 
salary not to exceed $50,000 a year’ limit a court from paying a greater 
salary at a future date without further commissioners court approval? 
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4. What authorization does a judge have to appoint as an associate judge 
someone who did not apply for the posted position, did not interview and 
did not meet the posted qualifications? 

5. What responsibility does a judge have to those persons who timely applied 
for a posted associats; judge position, participated in the interview process 
and met the posted requirements, but were overlooked, but not rejected, in 
favor of another applicant? 

6. If the commissioners’ court approved the appointment of a family court 
master at a maximum salary, is it interpreted to authorize the appointment 
of a family code associate judge at a greater salary without further action? 

7. Does such authorization to the only then sitting family court to appoint a 
master extend, upon the legislative creation of a second family court, to 
authorize either the appointment of an associate judge for the second court 
or the appointment of one associate judge for both courts? 

Statement of Facts 

On August 13, 1984, the Fort Bend County Commissioners Court “authorized 
Judge Stansbury to employ a Master for the 328* District Court at a salary not to exceed 
$50,000.00 a year effective October 1, 1984.” See Exhibit A. At that time, the 387* 
District Court did not exist. Since this action by Commissioners Court in 1984, no other 
action has been taken with regard to this matter. Currently, this position is allocated in 
the county budget under the 328* District Court and uses the term “court master” and 
“associate judge” interchangeably. See Exhibit B. 

In 1999, the 387& District Court was created by the 76& Legislature, with a 
directive to give preference to family law matters. The jurisdiction of the 328* and 387& 
District Courts are identical as to family law matters. 

In November 2002, the associate judge for the 328* District Court resigned. The 
then-sitting judge of the 328fi District Court did not hire a replacement for the associate 
judge, due in part because of his upcoming retirement at the end of that year. It can be 
inferred that the retiring judge wanted the newly elected judge to be able to choose an 
associate judge for the court and/or be able to participate in the selection process. A job 
description was posted encompassing both courts and applications/resumes were 
submitted to the judges of both courts. Interviews were conducted; however, the judges 
could not agree upon one candidate. The position was posted for a second time, at a 
slightly higher salary; applications/resumes were submitted through the county human 
resources department in response to the second posting as well. A dispute has arisen 
regarding the authority to appoint an associate judge. The judge of the 328* District 
Court has appointed an associate judge, who currently serves only the 328* District 
court. 
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Question No. 1: Is a “masteP under Vernon’s Ann. Civ. 
St. art 1918(b), 51 to 16 (repealed) the same as an “associate 
judge” under section 201.001 of the Texas Family code, 
specifically with respect to powers, appointment, authority and 
termination? 

In 1984, when the Fort Bend County Commissioners Court authorized the judge 
of the 328* District Court to employ a master, the source regarding the appointment was 
Vernon’s Ann. Civ. St. art 1918b, 6 1 to 16. This section was repealed and codified in the 
Government Code under Chapter 54; however, the repealed sections relating to family 
law masters was codified in Section 201 .OOl et seq. of the Family Code. See Exhibits C, 
D & E. Through my research, I have located a copy of the 66& Legislature - Regular 
Sessions laws regarding the appointment of a master, which took effect on August 27, 
1979, and codified as Vernon’s AM. Civ. St. art 1918b, 0 1. See Exhibit C. The 
Government Code was amended again in 1985, after the 1984 authorization of the 
Commissioners’ Court to the judge of the 328* District Court to employ a master. 
Commissioners’ Court has never been asked to authorize an associate judge, nor have 
they done so. Their last action regarding this matter was in 1984. 

Since 1984, the statutes regarding the employment of a master have been 
amended significantly. Chapter 54 of the Texas Government Code is currently broken- 
down by county and sections 54.1001 through 54.1022 pertain specifically to Fort Bend 

’ County. However, the relevant provisions contained in the Government Code as it 
pertains to family law associate judges and family law masters are now codified in 
Section 201 et seq. of the Texas Family Code; and, therefore, in my opinion, apply to the 
appointment of an associate for the family courts in Fort Bend County and Chapter 54 of 
the Government Code does not apply. 

Section 201 et seq. of the Family Code is broken down into two subchapters: 
Subchapter A: Associate Judge; Subchapter B: Child Support Master and Court Monitor. 
The powers of a master appointed under Vernon’s Ann. Civ. St. art 1918b, $5 in 1984 are 
almost identical to the powers of an associate judge under Section 201.007 of the Family 
Code. The powers and duties of a master under Section 20 1.104 under the Family Code 
are drastically different than the powers of a master appointed under Vernon’s Ann. Civ. 
St. art 1918b, $5 in 1984. 

Question No. 2: Does the authorization to appoint a master 
under Vernon’s Ann. Civ. St. art 1918(b) by commissioners court in 
1984 automatically encompass the appointment of an associate judge 
under Section 201.001 Family Code in 2003, without further request ’ 
to commissioners court and without further authorization by 
commissioners court? 

The term “master” was used in the applicable statue in 1984, hence the 
authorization of the Fort Bend County Commissioners Court in 1984 to employ a 
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“master” for the 328* District Court. The relevant section of the Government Code as it 
was in 1984 authorizes the appointment of a master if authorized by the commissioners’ 
court. It appears that the proper procedures for the employment of the master were 
followed in 1984. The fact that the term has since changed from “master” to “associate 
judge” does not, in my opinion, alter the authority derived from as Vernon’s Ann. Civ. St. 
art 1918b, 0 1 in 1984, under which the Fort Bend County Commissioners Court 
authorized the employment of a master. In fact, the term court “master” is currently used 
in subchapter B of Chapter 201 of the Texas Family Code and applies to courts having 
jurisdiction of Title IV-D cases. In this instance, the district courts do not exercise Title 
IV-D jurisdiction. Therefore, in my opinion, the appointment, powers and duties of a 
master in 1984 under Vernon’s Ann. Civ. St. art 1918b, 8 1 are the same as an “associate 
judge” under Chapter 201 of the Family Code today. Judge Kern does not question the 
authority of the judge of the 328* District Court to appoint a master at a maximum salary 
of $50,000.00. 

Pursuant to Section 201.001 of the Texas Family Code, a judge of a court having 
jurisdiction of a suit may appoint a full-time or part-time associate judge to perform the 
duties authorized by this chapter if the commissioners court authorizes the employment 
of an associate judge. If more than one court in a county has jurisdiction of a suit, the 
commissioners court may authorize the appointment of an associate judge for each court 
or may authorize one or more associate judges to share service with two or more courts. 
Although section 20 1 .OOl (c) authorizes two courts with jurisdiction to share the services 
of an associate judge, it is the opinion of this office that the sharing must be authorized by 
the commissioners’ court. Absent the authority of the commissioners’ court, a judge does 
not have the authority to make an appointment of an associate judge to his/her court. 
Therefore, in my opinion, since to date the Fort Bend County Commissioners’ Court has 
authorized the employment of a master for the 328* District Court, only the 328& District 
Court has the authority to employ a master. Commissioners’ Court has not authorized the 
appointment of an associate judge. 

Question No. 3: Does the commissioners court authorization to 
employ a master uat a salary not to exceed $50,000 a yearn limit a 
court from paying a greater salary at a future date without further 
commissioners court approval? 

Judge Kern contends that the Fort Bend County Commissioners’ Court has not 
authorized the employment of an associate judge, only a master. The original salary 
approved by the Commissioners’ Court in1984 was $50,000. Fort Bend County prepares 
its budget in accordance with Chapter 111, subchapter C of the Local Government Code. 
Proposed budgets are submitted and a budget for each county department and elected 
official is ultimately approved by the Commissioners Court. It is through this process 
that the salary for this position, originally called a master and now referred to as associate 
judge, has increased significantly. The current annual salary of the associate judge is in 
excess of $90,000. If a master appointed in 1984 is the same as an associate judge 
appointed in 2003, is the increase in salary appropriate and justified without further 
commissioners’ court action? 
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Question No. 4: What authorization does a judge have to appoint 
as an associate judge someone who did not apply for the posted 
position, did not interview and did not meet the posted qualifications? 

In the event you find that the appointment of an associate judge by the judge of 
the 32gti District Court was latil and proper, it is the opinion of this office that an 
elected official has the authority to hire anyone he/she so desires, so long as the basis for 
the employment is not made on the basis of race, color, age, sex, religion, disability or 
national origin. “It is the law in Texas that an elected officer occupies a sphere of 
authority, which is delegated to him by the Constitution and laws, within which another 
officer may not interfere or usurp.” Pritchard & Abbott v. McKenna, 162 Tex. 617, 350 
S.W.2d 333, 335 (Tex. 1961). Additionally, an elected county officer may “decide how 
to use the employees who work in his or her office to accomplish the officer’s 
constitutional and statutory duties. Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0239 (2000) at 4. 
Therefore, it is the opinion of this office that the judge of the 32gfi District Court, or any 
elected official, has the authority to appoint and/or hire someone who did not go through 
the customary hiring practices. However, Judge Kern questions that since customary 
hiring practices were invoked, including the human resources department, can a Judge 
then abandon the practice and make a unilateral decision without interviewing other 
candidates? 

Judge Kern is concerned that the associate judge candidate selected by the Judge 
of the 328 District Court did not submit an application/resume in response to the first 
posting and was not interviewed at part of that process. The selected candidate was 
interviewed by the Judge of the 328* District Court; however, Judge Kern was not 
included in the interview, based on an opinion from this office that the authority to hire 
an associate judge lies solely with the Judge of the 32gti District Court. Judge Kern 
disagrees with that opinion, hence this request. 

Judge Kern is concerned that the applicants not considered for this position by the 
Judge of the 328* District Court could possibly have claim against the Judge of the 328* 
District Court and Fort Bend County based on race and sex discrimination. Several of the 
applicants were women and several were of Hispanic descent; however, none were 
interviewed and a white-male was selected as the associate judge. Furthermore, Judge 
Kern cites Canon 3C(4) of the Code of Judicial Conduct, which states in part that: “A 
judge shall exercise the power of appointment impartially and on the basis of merit.” 

The Judge of the 328& District Court, Judge Ronald Pope, requested an opinion 
from this office as to his authority to appoint an associate judge without input and/or 
consent from any other judge. See Exhibit F. In response to the opinion issued by this 
office, Judge Pope appointed an associate judge for his court. 

Question No. 5: What responsibility does a judge have to those 
persons who timely applied for a posted associate judge position, 
participated in the interview process and met the posted 
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requirements, but were overlooked, but not rejected, in favor of 
another applicant? 

The same comments and legal arguments for Question No. 4 are 
applicable to Question No. 5. However, I include the following cases for your 
consideration: 

Sharyl Teneyuca v. Bexar County, Bill White, and Charles T. Conaway, 767 F.2d 
148 (Sfi Cir. 1985) is a case involving an assistant district attorney in Bexar County and 
whether such assistant was considered an “employee” for purposes of Title VII of the 
Civil Rights Act. The court in Teneyuca affirmed the lower court’s grant of sumrna.ry 
judgment based on the assertion that the person holding the position of assistant criminal 
district attorney is not an “employee” for purposes of Title VII because the assistant 
criminal district attorney is a member of the “personal staff’ of the Bexar County 
Criminal District Attorney. See Exhibit G. 

Similarly, in Owens v. Rush, 654 F2d. 1370 (lo* Cir. 1981), the court looked to 
the nature and circumstances of the employment relationship between the complaining 
individual and the elected official to determine if the “personal staff’ exception to Title 
VII is applicable. The factors considered by the court include the following: 

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

6. 

Whether the elected official has plenary powers of appointment 
and removal; 
Whether the person in the position at issue is personally 
accountable to only that elected official; 
Whether the person in the position at issue represents the elected 
official in the eyes of the public; 
Whether the elected official exercises a considerable amount of 
control over the position; 
The level of the position within the organization’s chain of 
command; and 
The actual intimacy of the working relationship between the 
elected official and the person filling the position. 

Under Owens, the court held that an undersheriff was a member of the personal 
staff of the elected sheriff because the sheriff had plenary powers of appointment and 
removal, the undersheriff was personally accountable to the sheriff, and because that 
level of accountability was reasonable. Additionally, the undersheriff had a very close 
working relationship with the sheriff, and the under-sheriff was second in authority to the 
sheriff. See Exhibit H. 

Both Teneyuca and Owens are applicable to show that the position of an associate 
judge for a specific court and/or elected official qualifies as a “personal staff’ position. If 
your office determines that the appointment of an associate judge lies solely with the 
court receiving the authority of commissioners’ court, under the standards of Owens, the 
appointing judge has plenary or absolute powers of appointment and removal of the 
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associate judge; the associate judge is second in authority and an immediate adviser to the 
appointing judge, who is personally accountable only to the appointing judge, and the 
associate judge is the highest non-elected position within the organization’s chain of 
command. Whereas Teneyuca illustrates that multiple assistants of an elected official may 
be considered “personal staff,” it is certainly more true that the associate judge to an 
elected judge would qualify under the same standard. However, Judge Kern makes the 
distinction that the position of an associate judge is created by the legislature; therefore, it 
may be argued that the position is not personal, but statutory. Also, Judge Kern argues 
that since the judges involved elected to pursue standard hiring processes of posting, 
accepting applications and conducting interviews, and the applicants were so notified, the 
decision is not a personal one. 

Question No; 6: If the commissioners’ court approved the 
appointment of a family court master at a maximum salary, is it 
interpreted to authorize the appointment of a family code associate 
judge at a greater salary without further action? 

Please see comments and legal arguments under Question No. 3. 

Question No. 7: Does such authorization to the only then sitting 
-family court to appoint a master extend, upon the legislative creation 
of a second family court, to authorize either the appointment of an 
associate judge for the second court or the appointment of one 
,associate judge for both courts? 

Please-see comments and legalarguments under Question No. 2. 

Summary 

In 1984, the Fort Bend County Commissioners Court authorized Judge Stansbury 
to employ a master for the 328* District Court. To date, the order of the Commissioners 
Court has not been amended and/or repealed and the allocation of the master and/or 
associate judge of the 328ti District Court remains in the certified county budget. Any 
changes to the power or appointment of the master, also referred to an associate judge, of 
the 328ti District Court must be with the approval of the Commissioners Court. The 
sharing of the services of an associate judge for two or more courts require approval of 
the commissions court pursuant to Section 201 .OOl (c) of the Family Code. 

Thank you in advance for your time and consideration with regard to this matter. 
If you require any additional information to make a determination in this case, please do 
not hesitate to contact me. 
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flMb 
Ben W. “Bud” Childers, 
Fort Bend County Attorney 

Enclosure: Exhibits A - H 

cc: Fort Bend County Commissioners Court 
Fort Bend County Board of Judges 
James Edwards, County Budget Officer 


