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Re: Request for Opinion - State Employee Payment of Benefit Replacement Pay Paid in Error 

Dear General Abbott: 

The Texas Rehabilitation Commission requests your opinion on whether TRC must seek reimbursement 
from current and/or former state employees who erroneously received benefit replacement pay (BRP). 
This overpayment was solely the fault of TRC. If TRC is required to seek reimbursement from either the 
current or former employees, is reporting the overpayments to the comptroller sufficient to satisfy TRC’s 
burden? Additionally, must TRC seek to recoup overpayments from both current and former employees? 

From 1996 to May 15, 2003, TRC erroneously paid benefit replacement pay to twelve employees who 
were not eligible for the BRP. This overpayment was the result of a coding error made by TRC. None of 
the employees was in any way at fault or responsible for the overpayment. Seven of these employees 
are still employed by TRC; the other five are no longer with the agency. It is unknown if they are 
employed by the State of Texas. 

Chapter 666 of the Texas Government Code addresses recovery of excess compensation paid to state 
. employees. Benefit replacement pay is included in the definition of compensation. The language used in 
this chapter is permissive, seemingly allowing the state agency or the comptroller to recover excess 
compensation, but not requiring either to do so. For example, section 666.002(a) states that “[a] state . 
agency may recover in accordance with this chapter the amount of a state employee’s indebtedness to 
the agency.. . ?’ (emphasis added). Section 666.002(b) uses virtually the same language, but allows the 
comptroller to recover the excess payment, albeit under different circumstances. 

In cases where the comptroller is designated to recover the excess payment under section 666.002(b), 
the state agency is required to provide notice to the employee under section 666.003. This notice alerts 
the employee to the amount of the overpayment and states when the repayment of the funds must be 
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made among other things. This notice must be given 
action to the comptroller. Tex. Govt Code s666.005. 

to the employee prior to the agency referrIng the 

Chapter 666 of the Government Code appears to conflict with Section 403.055(f) which requires that ua 
state agency shall report to the comptroller each person who is indebted to the state. ..? Clearly, the 
language in 403.055(f) mandates that the state agency report those who are indebted to the state to the 
comptroller. Section 403.055(f) conflicts with Chapter 666, the language in the former being mandatory 
while the language in the latter is permissive. 

The overpayment occurred solely as a result of a coding error at TRC, and through no fautt of the 
individual employees. Under these circumstances, TRC feels that it should bear the cost of this error and 
not the employees. If, however, TRC is required to report this to the comptroller, what are TRC’s 
obligations with respect to past employees? Chapter 666 seems to address only current employees. 
Also, is TRC required to give notice to the employees that recoupment is being sought or is this only 
necessary if TRC decides to refer the obligation to the comptroller? 

Because of this ambiguity, TRC is requesting your opinion on whether the Texas Rehabilitation 
Commission must attempt to recover the amount overpaid to these current and former employees. For 
your convenience, these are the questions presented by TRC: 

1. Must TRC seek to 
former employees? 

recover the above-referenced overpayments from both current and 

2. If TRC is required to seek reimbursement from either the current or former employees, is 
reporting the overpayments to the comptroller sufficient to satisfy TRC’s legal obligation? 

3. If TRC is required to report this to the comptroller, what are TRC’s obligations with 
to past employees? (Chapter 666 only appears to address current employees -1 

respect 

4. Is TRC required to give notice to the employees that recoupment is being sought or is this 
only necessary if TRC decides to refer the obligation to the comptroller? 

5. Are any of the debts barred by the applicable statute of limitations? 

6. As this was TRC’s error, does TRC have administrative discretion to waive the 
overpayment/debt? 

Vernon M. Arrell 
Commissioner 
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