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RECEIVED 

November 24,2003 QEC 18 2003 

The Honorable Greg Abbott 
Texas Attorney General 
PC. Box 12548 
Austin, Texas 7871 I-2548 

Re: Opinion Request on TEC Section 22.0512 

Dear General Abbott: 

I respectfully request your opinion on an issue regarding the meaning of Texas Education Code 
Section 22.0512. 

Question Presented: 

Under Education Code Section 22.0512, may a school district enforce a policy relating to corporal 
punishment by bringing a disciplinary proceeding against a professional employee of the district for 
using physical force against a student if such force is permitted by Section 9.62, Penal Code but 
prohibited by local policy? 

Background and Discussion: 

Section 22.0512, added by Senate Bill 930,78* Texas Legislature (Reg. Sess.), appears to protect 
a professional employee of a school district from being subject to disciplinary proceedings for the 
employee’s use of physical force against a student to the extent that such physical force is justified 
under Section 9.62, Penal Code. Subsection (a) provides as follows: 

A professional employee of a school district may not be subject to disciplinary 
proceedings for the employee’s use of physical force against a student to the extent 
justified under Section 9.62, Penal Code. 

Subsection (b) makes clear that a “disciplinary proceeding” within the meaning of the section 
includes an action brought by the school district employing a professional employee of a school 
district to discharge or suspend the employee or terminate or not renew the employee’s term 
contract. In light of the cases and opinions construing Penal Code Section 9.62, this language 
would appear to mean that a school district cannot adopt a local policy that prohibits forms of 
corporal punishment that are permitted by that section. However, subsection (c) provides that a 
school district may adopt and enforce local corporal punishment policies notwithstanding subsection 
(a): 

This section does not prohibit a school district from: (I) enforcing a policy relating to 
corporal punishment; or (2) notwithstanding Subsection (a), bringing a disciplinary 

Fulfilling the Promise for All Texas Children 



proceeding against a professional employee of the district who violates the district 
policy relating to corporal punishment. 

Thus, Section 22.0512(a) seems to give teachers the freedom to exercise their own judgment in the 
classroom, prohibiting school district boards of trustees from passing policies that restrict corporal 
punishment so long as the corporal punishment does not violate Penal Code Section 9.62. Yet 
Section 22.0512(c) seems to take this freedom back by expressly permitting districts to enforce such 
corporal punishment policies “notwithstanding” subsection (a). 

It would appear that Section 22.0512 may reasonably be subject to two different constructions. 
Under the first reading, the local policies authorized by Sec. 22.0512(c) may prohibit corporal 
punishment that would otherwise be allowed by Penal Code Section 9.62. The text of subsection 
(c)(2) would seem to support this reading (i.e., “notwithstanding Subsection (a)“). The Legislative 
history of Senate Bill 930 would also seem to indicate this reading. As filed, the bill would clearly 
have given teachers the freedom suggested by Subsection (a), because as filed Subsection (c) did 

&*- not include Subsection(t)(2). This language was added on the House floor at second reading by: 
Rep. Hope, R-Conroe. 

Under the second interpretation, the corporal punishment policy authorized by Section 22.0512(c) 
may nof prohibit conduct that is protected by Subsection (a). Instead, such conduct is protected 
from local policies adopted by school district boards of trustees except to the extent that the conduct 
violates the legislative standard in Penal Code Section 9.62. Under this interpretation, corporal 
punishment policies may be adopted by the school district under Subsection (c) only to the extent 
that these are consistent with the freedom granted by Subsection (a). 

Thank you for your consideration of this matter. 

Sincerely, . 

Robert Scott 
Chief Deputy Commissioner 

RS/JT@ 
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