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The Honorable Greg Abbott OPINION COMMITTEE 
Texas Attorney General 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 78711-2548 

Re: Opinion Request on Monetary Awards to Teachers I.D.# 
Dear General Abbott: 

I am writing to ask your opinion regarding monetary awards to teachers under section 28.053 of 
the Texas Education Code (hereafter Section 28.053))) and Article Ill, Section 52 of the Texas 
Constitution (hereafter “Section 52”). 

As you know, Section 52(a) provides: 

(a) Except as otherwise provided by this section, the Legislature shall have no 
power to authorize any county, city, town or other political corporation or 
subdivision of the State to lend its credit or to grant public money or thing of 
value in aid of, or to any individual, association or corporation whatsoever, or to 
become a stockholder in such corporation, association or company. However, 
this section does not prohibit the use of public funds or credit for the payment of 
‘premiums on nonassessable property and casualty, life, health, or accident 
insurance policies and annuity contracts issued by a mutual insurance company 
authorized to do business in this State. 

Your office held in MW-68 (1979) that a school district may not authorize “supplemental 
compensation” for teachers beyond the salary contracted for, unless the district receives 
additional consideration. That opinion has been understood to prohibit payment of a “bonus” in 
addition to the salary to which a teacher is entitled under an employment contract. The principle 
set out in MW-68 appears to have been consistently followed’. We have understood, however, 
that school districts can structure incentive payments for teachers as part of the compensation 
bargained for when the employment contract is entered into’. 

’ E.g., Texas Attorney General Opinions JM-1113 (1989), county may not make retroactive pay raise; LO 93-57 
(1993), commissioner’s court may not award additional compensation for services already rendered; LO94467 
(1994), appraisal district may not award bonuses unless provided for as part of compensation agreement before 
services are rendered; JC-297 (2000). county may not pay insurance premiums for retirees as “unbargained-for, 
retroactive compensation”; JC-376 (2001), county may not pay retroactive increase for services already rendered; 
JC-370 (2001), county may not pay accrued vacation or compensatory time when such payments were not 
permitted at the time of accrual. 

* For example, the agency has advised districts that additional payments conditioned on a particular level of student 
achievement satisfy Section 52 if they are prospectively agreed to at the time the contract is formed. 
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Section 28.053 creates an Advanced Placement Incentive Program that awards funds to public 
schools based on student participation in advanced placement (“AP”) courses and scores on 
college AP tests. Funds are awarded to schools on a formula set out in subsection (a) and 
required to be used in a manner determined by a local “campus team”. Although the campus 
teams are not required to use AP Incentive funds to make monetary awards to teachers, 
subsection (c) provides that “[nlothing in this section limits the authority of the team to direct 
expenditure of funds...for awards to individual teachers participating in the program.” 
Subsections (d)(2) and (3) additionally provide that a teacher participating in the program may 
receive “a one-time award of $250” for teaching certain AP courses, or “a share of the teacher 
bonus pool, which shall be distributed by the teacher’s school in shares proportional to the 
number of courses taught.” 

Teachers employed by Texas school districts generally have employment contracts that run at 
least through the school yea?. Although contracts vary from district to district, it is unusual for a 
teacher’s contract to specify an entitlement to a particular teaching assignment. However, the 
$aws that exist at the, time., and place a contract is signed are incorporated into the contract. . -.-; p 
’ Cent. &h&Agency v. George West /dep. Sch. Disk, 783 S.W.2d 200-201 (Tex. 1989). :’ . . 

We understand the recent amendment to Section 28.053 to empower each campus team to 
determine how AP Incentive Program funds are to be used at the campus. While the campus 
team is not required to under that section it could make monetary awards to teachers, either by 
using the formulas in subsection (d), or by some other method. The potential for a teacher to . 
receive an award of state funds in excess of the salary contracted for raises the following 
questions in light of MW-68: 

1. May a teacher be paid any additional amounts as determined by the campus team in its 
3 discretion under Section 28.053, ‘if those amounts are in addition to the compensation for 

which the teacher has contracted? 
2. May a district pay an amount to a teacher in addition to the compensation for which the 

teacher has contracted using the statutory methodology in Subsection. 28.053(d), by ’ 
virtue of the employment contract implicitly incorporating that provision? 

3. May a district prospectively incorporate into its employment contract the receipt of 
additional compensation, contingent upon an award by the campus team? 

Thank you for your attention to this request. Should you need any additional information, please 
contact David Anderson, General Counsel, at (512) 463-9720. 

Robert Scott 
Chief Deputy Commissioner 

3 See generally, Subchapters A, C, D and E, Chapter 21, Texas Education Code. Contract terms may be multi-year 
and in the case of continuing contracts under Subchapter D are indefinite in term. 


