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OPINKIN COWKTEE 

The Honorable Greg Abbott 
Attorney General of Texas 
Attention: Nancy Fuller, Chief 
Opinions Committee 
Price Daniel Building, 6’h Floor 
Austin, TX 78701 

Via CM RRR # 

Re: Opinion Request - Interpretation of H.B. 587, 78’h Leg., R.S. (2003). 

Dear General Abbott: 

The Texas Funeral Service Commission at its November, 2003 meeting 
authorized me to request this opinion seeking interpretation of H.B. 587; 78 
Leg., R.S. (2003). The questions presented affect the public interest. 

House Bill 587 (the Bill) relates to the cremation of human remains and the 
operation of crematories and certain related entities. The Bill, among other 
things, creates new Chapter 716 of the Health and Safety Code. 

Section 716.001(l) defines an authorizing agent” as a person authorized to 
dispose of decedent’s remains under Section 71 I .002. 

Section 716.051 provides that: 

Except as otherwise provided in this chapter, a crematory establishment 
may not cremate deceased human remains until it receives: 

(1) a cremation authorization form signed by an authorizing agent; and 
(2) a death certificate or other death record that indicates the deceased 

human remains may be cremated. 

Section 716.052(a) provides, in part, that a cremation authorization form must, as 
relevant to this request: 
..* 

(2) include the name and address of the funeral director or other person 
that contracted to provide for the cremation; 



(3) identify the authorizing agent and the relationship between the 
authorizing agent and the deceased person; 

(7) include the name 
authorized to receive 
establishment; 

of the funeral establishment or other person 
the cremated remains from the crematory 

Sections 716.0520 and. (d) specify that: 

I. A funeral director or other representative of a funeral 
establishment that contracts to provide for the cremation of 
deceased human remains must sign the cremation authorization 
form. 

(d) A crematory establishment shall provide a cremation authorization 
form to an authorizing agent on request. 

Section 716.104(a) requires a funeral director or funeral establishment to: 

Provide a signed written statement to a crematory establishment that the 
human remains delivered to the crematory establishment were positively 
identified as the deceased person listed on the cremation authorization 
form by the authorizing agent or a representative of the authorizing agent 
delegated as provided by Section 716.053. 

Section 716.053 provides that: 

2. Ati acrth’orizing agent may delegate to a representative in writing 
the authority to execute a cremation authorization form. 

(b) An authorizing agent’s written delegation of authority must be notarized 
and include: 

(1) the name and address of the authorizing agent and the relationship of 
the authorizing agent to the deceased person; 

(2) the name and address of the representative; and 
(3) an acknowledgment by the authorizing agent that the representative 

may serve as the authorizing agent and execute the cremation 
authorization form. 



(c) A crematory establishment is not liable in a civil action for relying on a 
cremation authorization form executed by a representative of the authorizing 
agent to whom authority is delegated in accordance with this section. 

Does the Bill, particularly the foregoing sections, permit an authorizing agent or 
an agent’s delegated representative to contract directly with a crematory 
establishment for the cremation of deceased human remains? 

If the phrase “or other person” as used in 736.052 (a)(2) and (7) includes an 
authorizing agent, then Section 716.052(a) appears to impliedly authorize 
cremation contracts between an authorizing agent and crematory 
establishments. Under this construction Sections 716.052(s) and 716.104(a) 
apply only when a funeral establishment contracts for the cremation services or 
is involved in the transport of the decedent to the crematory establishment. 

Conversely, the phrase “or other person” in 716.052(a)(2) and (7) could be 
construed to be limited to an employee of a funeral establishment who is not a 
funeral director. This construction leads to the conclusion that cremation 
services may be contracted for only through a funeral director or funeral 
establishment. Sections 716.052(s) and 716.104(a) would apply to all 
cremations. 

If I can provide you with additional information, please advise me accordingly. 

O.C. “CheV Robbins 
Executive Director 


