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Of’hiK)N COM!lITTEE 

The Honorable Greg Abbott 
Attorney General of the State of Texas 
Office of the Attorney General 
P. 0. Box 12548, Capital Station 
Austin, TX 787 1 l-2548 
ATTN: Opinion Committee 

Bear General Abbott: 

The Texas Board of Professional Engineers (Board) requests your opinion on 
whether engineering documents prepared by a licensed engineer are valid when 
such documents are prepared when the licensed engineer is employed by an 
engineering firm that is not registered by the Board to offer or perform 
engineering services. 

THE LAW 

The Texas Engineering Practice Act (Act), Chapter 1001 of the Occupations 
Code, grants the Texas Board of Professional Engineers the authority to license 
engineers and regulate the practice of engineering in Texas. Section 1001.308 (a) 
states that the issuance of a license authorizes the practice of engineering. 

The Board is also required to register firms to practice engineering in Texas. 
Section 100 I .405 states in part: 

(b) A business entity may not engage in the practice of engineering in 
this state unless: 

(1) the business entity is registered with the board; and 
(2) the practice is carried on only by engineers. 

Further, subparagraph (g) of this section states that the Board by rule may 
provide that a business entity that has not been previously registered with the 
Board and that is engaged in the practice of engineering in violation of 
Subsection (b) is not subject to disciplinary action for the violation if the business 
entity registers with the Board not later than the 30rh day after the date the Board 
gives written notice to the business entity of the registration requirement. Board 
Rule 137.77(d), adopted effective May 21, 2004, adopts the requirements of 
Section 100 1.405(g). 
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DISCUSSION 

In the past the Board has taken disciplinary action against firms that illegally practice engineering in 
Texas without first being registered with the Board. In some of these cases a licensed professional 
engineer employed by the firm has prepared either plans, specifications or other related construction 
documents and affixed the engineer seal to the project documents. In some cases the project is 
constructed prior to the Board opening an inquiry regarding the firm’s registration. A question has been 
raised about the legality of documents bearing the seal of the license holder when the firm is not 
registered with the Board. The licensure and the competency of the engineer is not in question, but the 
firm employing the license holder can not legally offer to perform or perform engineering in Texas 
without first being registered with the Board. 

Under the statutory provisions discussed above, the Board is uncertain as to the status of engineering 
documents prepared and sealed by a licensed engineer when such engineer is employed by an 
engineering firm not registered by the Board. In addition, if engineering documents are determined not 
to be legally valid due to the fact that the engineering firm is not registered at the time the engineering 
documents are prepared, what effect, if any, occurs to the validity of the documents when the firm is 
subsequently registered with the Board after the 30-day notice from the Board provided in Board Rule 
137.77(d)? 

Thank you in advance for your assistance and if you have any questions please feel free to contact Mr. 
Paul D. Cook, Assistant Executive Director, at 5 1 Z/440-3079. 

Rc’ 
Executive Director 

B Enclosure: Copy of the Act 


