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Dear General Abbott: 

Franklin County is a relatively small county in East Texas. Its population is less than 
110,000, according to the United States Bureau of the Census’ 2000 Census and subsequent 
estimates. Franklin County has not elected to establish a bail bond board in the county. 

. . 
It has been the practice in Franklin County for certain individuals to qualify as bondsmen 

by demonstrating the sufficiency of their security in the form of an affidavit that sets forth the 
amount of the security owned by the surety that is,liable to execution. Subsequent to 
demonstrating the sufficiency of security, the bondsmen then attempt to create an attomey-in- 
fact by signing a power of attorney that authorizes another individual to write bonds on behalf of 
the bondsman. The agents have been making bonds at the sheriffs department, either by 
signing their own names or that of the surety for whom they work. 

Franklin County’s Sheriff, Charles White, has come to question whether bonds made 
pursuant to this practice violate chapter 17 of the Texas Code of Criminal Procedure in that 
such bonds do not bear the signature of the surety. 
following questions: 

Specifically, we request an opinion on the 

1. Must a Texas Sheriff in a non-bail bond board county accept a bond from an attomey-in- 
fact for an individual surety (as distinguished from a corporate surety) who has 
demonstrated that the surety has sufficient security, but there has been no such showing 



for the purported attorney-in-fact? 

2. What is the legal effect of a “bond” that an attorney-in-fact signs with his own name 
under authority of an individual surety who had demonstrated that the surety had 
sufficient security, but there was not such showing for the purported attorney-in-fact? 

3. What is the legal effect of a “bond” that an attorney-in-fact signs with the name of an 
individual surety, where the surety has demonstrated that the surety had sufficient 
security, but the attorney-in-fact has not demonstrated that his own security is sufficient? 

We have addressed these questions below and provided a brief on the relevant topics: 

1. Must a Texas Sheriff in a non-bail bond board county accept a bond from an attomey-in- 
fact for an individual surety (as distinguished ,from a corporate surety) who has 

:, :demonstrated that the surety has sufficient security..but there h&been no such showing 
for the purported attorney-in-fact? 

a. Counties with populations of less than 110.000 

Prior to 1973, chapter 17 of the Texas Code of Criminal Procedure controlled all bail 
bonds. Tex. Att’y Gen. LO-105 (1998). In 1973, the Legislature enacted article 2372p-3, now 
Texas Occupations Code chapter 1704. ld. (citing Act of May 18, 1973, 63d Leg., R.S., ch. 
550, 1973 Tex. Gen. Laws 1520). That article created a bail bond board in all counties with 
populations of 150,000 or more. Due to subsequent amendments, all counties having 
populations of 110,000 or more now have bail bond boards. TEX Oct. CODE ANN. tj 
1704.002( 1). Counties with populations that do not reach 110, 000 may elect to create a bail 
bond board. TEX. Oct. CODE ANN. $S 1704.052. 

b. Bail bond procedures in “non-bail bond board counties” 

Bail bond procedures in “non-bail bond board counties” are governed exclusively by 
chapter 17 of the Texas Code of Criminal Procedure. See Hemandez v. State, 600 S.W.2d 
793, 798 & n. 7 (Tex. Grim. App. [Panel Op.] 1980) (holding article 2372~3 did not apply to 
Taylor County because county had a population of less than 124,000); Casfaneda v. Gonzalez, 
985 SW.2d 500,503 (Tex. App.-Corpus.Christi 1998, no pet.) (holding Texas Code .of Criminal 
Procedure controlled bail bond procedure in Kleberg County because county had a population 
of less than 110,000 and had not elected to create a bail bond board); Font v. Car, 867 S.W.2d 
873, 882 (Tex. App.-Houston [Is’ Dist.] 1994, writ dism’d w.0.j.); see also Op. Tex. Att’y Gen. 
Nos. JC-0541 (2002), JM-598 (1986); Tex. Att’y Gen. LO-l 05 (1998). 

& 
Authorized Sureties Under Texas Code of Criminal Procedure Chapter 

Both individuals and corporations are authorized to act as sureties in non-bail bond 
board counties. TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. arts. 17.06, 17.08, 17.11 sec. 2. Corporations 
acting as sureties must file a power of attorney designating and authorizing their named agents 
who have the authority to write bonds on their behalf. TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. art. 17.07. 



However, individuals who wish to write bonds in a non-bail bond board county must 
comply with a different procedure. First, every person who wishes to act as a surety must 
demonstrate the sufficiency of his security. TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. art. 17.13. A potential 
bondsman may accomplish this by making an affidavit that sets forth the amount of the security 
owned by the surety that is liable to executions. Id. Second, article 17.08(4) authorizes only 
the individual surety to sign the bond. TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. art. 17.08(4); Wilkins v. 
State, 130 Tex..Crim. 36,91 S.W.2d 354,354 (1936); Exparfe Meadows, 129 Tex. Crim. 297, 
87 S.W.2d 254,254 (1935); Op. Tex. Att’y Gen. Nos. JM-1023 (1989), MW-507 (1982), WW- 
889 (1960). Thus, individual sureties, as compared to corporate sureties, must individually sign 
bonds and are not authorized to do so by powers of attorney. Wilkins v. Sate, 130 Tex. Crim. 
36,91 S.W.2d 354,354 (1936); Exparte Meadows, 129 Tex. Crim. 297,87 S.W.2d 254,254 
(1935); Tiefz v. State, 744 S.W.2d 353, 354; Op. Tex. Att’y Gen. Nos. JM-1023 (1989), MW-507 
(1982), WW-889 (1960). 

Attorney General Jim Mattox previously addressed a similar question in regard to a bail 
bond board county, but discussing chapter 17 bond requirements. “Article 17.08 of the Code of 
Criminal Procedure requires the bond to be signed by the name or mark of the surety. This 
statute has been interpreted as requiring the surety to sign the bond personally, rather than to 
have the attorney-in-fact for the surety sign the bond. . . -Therefore, an individual licensee 
cannot appoint an agent to sign bonds on its behalf.” Op. Tex. Att’y Gen. No. JM-1023 (1989). 
Attorney General Mark White reached a similar conclusion in Op. Tex. Att’y Gen. No. MW-507 
(1982). Recently, however, Attorney General Comyn discussed article 17.08 and stated, 

An individual acts as a surety on a bail bond either by signing it personally, see 
Tex. Code Crim. Proc. Ann. art. 17.08(4) (Vernon 1977) or, in certain 
circumstances, authorizing an agent to do so on his or her behalf. . . . 

Op. Tex. Att’y Gen. No. JC-0121 (1999) 

We believe that Opinion No. JM-1023’s analysis of article 17.08 of the Code of Criminal 
Procedure should apply to non-bail bond counties as well, since those counties’ bail bonds are 
regulated by Code of Criminal Procedure chapter 17. Article 17.08 clearly requires that a bond 
be signed by the surety, not his agent. To require less is to circumvent the legislative 
requirements. We respectfullyrequest an.opinion to clear up this issue. 

2. What is the legal effect of a “bond” that an attorney-in-fact signs with his own name 
under authority of an individual surety who had demonstrated that the surety had 
sufficient security, but there was not such showing for the purported attorney-in-fact? 

3. What is the legal effect of a “bond” that an attorney-in-fact signs with the name of an 
individual surety, where the surety has demonstrated that the surety had sufficient 
security, but the attorney-in-fact has not demonstrated that his own security is sufficient? 

The above-cited authorities demonstrate that a bond must be signed by the surety. 
However, several decisions and opinions seem to have eroded that requirement when 
considering whether bonds not signed by the surety are valid. 



Some cases clearly state that a bond without the surety’s signature is not valid. See, 
e.g., Wilkins v. State, 130 Tex. Crim. 36,91 S.W.2d 354,354 (1936); Ex parte Meadows, 129 
Tex. Grim. 297,87 S.W.2d 254,254 (1935); Walker v. Sfafe, 6 S.W.2d 356 (Tex. 1928); 77etz v. 
State, 744 S.W.2d 353 (Tex. App.-Austin 1988). 

However, other cases, appear to alter or modify this rule. See Zidell v. State, 530 
S.W.2d 577 (Tex. Crim. App. 1975) (bond valid where agent signed surety’s name to bond); 
Greer v. State, 382 S.W.2d 481 (Tex. Crim. App. 1964) (surety liable where he adopted 
signature purported to be his); Weddel v. State, 756 S.W.2d 76 (Tex. App.-El Paso 1988) 
(bond enforceable where agent signed bond with surety’s apparent authority). See a/so Op. 
Tex. Att’y Gen. No. JC-0121 (1999). 

r. 
Franklin County Attorney 


