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The Honorable Greg Abbott 
Texas Attorney General 
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Austin, Texas 7871 l-2548 

Dear General Abbott: 
On behalf of the Brazos County Bail Bond Board, I ain respectfully 

requesting your opinion on the following issue: 

May the Brazes County Bail Bond Board aggregate a 
license holder’s years in the bail bond business under two 
separate individual bail bond licenses for purposes of 
determining the financial capacity of the license holder under 
the Texas Occupations Code $1704.203(f)? 

Our brief on the issue is attached. We would appreciate an opinion at your 

earliest convenience. 

Sincerely, 

Brazos County Attorney 



May the Brazos County Bail Bond Board aggregate a license holder’s years 
in the bail bond business under two separate individual licenses for purposes of 
determining the financial capacity of the license holder under Texas Occupations 
Code 5 1704.203(f)? 

The Brazos County Bail Bond Board (“Board”) was created in 1983 in 

accordance with the Bail Bond Act, Texas Revised Civil Statutes art. 2372p-3 

(now Chapter 1704 of the Texas Occupations Code). 

In 1983, an individual applied for a bail bond surety license. The Board 

tentatively approved the application and, after the applicant met the security 

requirements of art. 237213-3, issued him an individual surety license numbered l- 

83. Every 24 months thereafter, within the time periods allowed by law, the 

license holder filed an application to renew his license. The Board approved each 

renewal application until 2001. In 2001 the Board denied the license holder’s 

renewal application because of his violations of chapter 1704, including the failure 

to timely pay judgments on forfeited bonds and the failure to submit a complete, 

sworn financial statement.’ . 
In 2002, the same individual filed a new application for an individual bail 

bond license. After conducting a hearing on the application, the board entered an 

order conditionally approving the application. The order became final on the date 

the applicant complied with the security requirements of Chapter 1704 by 

depositing a certificate of deposit with the county treasurer and by executing in 

trust to the Board a deed to a parcel of nonexempt real property. The Board issued 

him license no. l-02. 

The surety who holds license no. l-02 currently complies with 5 1704.203(f). 

Tex. Oct. Code $1704.203(f)(Vemon 2004). The surety believes that the Board 

’ See Ellen v. Brazes Countv Bail Bond Board, 127 S.W. 3d 42 (Tex. App. -Houston [ 14* Dist.] 2003, no wit) 



should use his prior years of experience under license no. l-83 in determining 

which subsection of 1704.203(f) applies to him. 

Under section 1704.203(f), the amount a license holder may write in bail 

bonds depends upon the amount of security deposited or executed under section 

1704.160. See id. $1704.203(f). Th e amount also depends upon when and for how 

long the license holder has been licensed. See id. $1704.203(f). The statute 

provides a sliding scale limit for a bondsman licensed on or after September 1, 

1999. For example, the financial capacity of a license holder who has deeded in 

trust to the board a parcel of nonexempt real property and who has been licensed 

fewer than two years is limited to five times the value of the property held in trust. 

See id. $1704.203(f)(l). 

In opinion no. GA-0058, you held that in a county where a bail bond board 

was created after September 1, 1999, a surety must comply with section 

1704.203(f) because no bail bond surety’s license could have been “originally 

issued” prior to the creation of a bail bond board. Op. Tex. Att’y Gen. No. GA- 

0058 (2003)(quotation marks in original). The bail bond sureties in such a county 

could have been licensed only from the date of the creation of the bail bond board. 

Does your analysis with regard to a “license”, and the date a license was 

“originally issued” apply to the holder of license no. l-02 in Brazos County for 

purposes of calculating the bail bond.to security ratio? If so, the result would seem 

to be that for a license holder whose license was issued on or after September 1, 

1999, the time period for purposes of determining the number of years the surety 

has been licensed would start on the date the license is issued, without regard to 

any prior years as a license holder. Thus, for a bail bond surety whose license was 

originally issued in 2002, the Board would calculate the number of years he was 

licensed beginning with the year 2002. 



If you answer that a license holder is able to aggregate all the years he has 

been licensed under Chapter 1704 for purposes of determining his financial 

capacity, would he also be able to aggregate the years he has been licensed under 

Chapter 1704 in another county? In addition, if a license holder is able to 

aggregate all the consecutive years under a former license, would the license 

holder then be able to renew his license for a period greater than 24 months under 

section 1704.162? See id. 5 1704.062. 

Thank you for your assistance in answering these questions. 


