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Dear General Abbot, 
I hereby request an opinion on the following matter. 
Question: Is the elected Sheriff of a County, or a deputy hired by him, “an 

individual who acts in any capacity for a permitting authority” as defined by the 
Texas Administration Code Title 30 Chapter 28S-Qn-Site Sewage Facilities or 
Chapter 30, subchapter A and G Licenses and Responsibilities? 

Facts: 1. The permitting authority in Kimble County, Texas is Delbert Roberts. 
2. TCEQ Region 8, representative Mark Finch has cited Bethel Standley, 

Designated Representative for Kimble County, for allowing an individual who acts 
in any capacity of the permitting authority to work as an OSSF instalIer. 

3. Mr. Finch cited Marcus Thomas, a Kimble County deputy sheriff for 
the same violation. 

Brief: The case of Abbott v. Pollock, cause No. 03-9600149~cv. In the Third 
District of the Texas Court of Appeals (946 SW 2” 513) contains a lengthy 
discussion of the position of a Sheriff and his employees in relation to the 
Commissioner’s Court. As a part of the opinion it is stated that section 85.003 of the 
Texas Local Government Code unequivocalIy states that deputy sheriffs serve at the 
pleasure of the Sheriff, and are not employees if the County. 

Lawrence F. Harrison 


