
P.O. BOX 2910 
AUSTIN, TEXAS 78768-2910 

512-463-0516 

Representative Jim Pitts 

August 9,2005 

The Honorable Greg Abbott 
Attomev General of Texas 

200 NORTH ROGERS 
WAXAHACHIE, TEXAS 75 165 

972-93a9392 
FAX: 972-937-2842 

RECEIVED 
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. 
Opinion Committee 
209 West 14’ Street 
Austin, Texas 78701 

Re: Request for an opinion of the Attorney General regarding whether the Texas 
Higher Education Coordinating Board may approve an institution for participation 
in the Tuition Equalization Grant program that does not have the same 
accreditation as a Texas public institution of higher education. 

Dear General Abbott: 

In my capacity as Chair of the Appropriations Committee of the Texas House of 
Representatives, I request your formal opinion on the following question: 

Does Section 61.222, Education Code, authorize the Texas Higher Education 
Coordinating Board to approve an institution for participation in the Tuition Equalization 
Grant (TEG) program that does not have the same accreditation as a Texas public 
institution of higher education? 

As originally enacted, Section 6 1.222, Education Code, read as follows: 

The coordinating board shall approve only those private or independent colleges, 
universities, associations, agencies, institutions, and facilities as are located within 
this state, which meet program standards and accreditation comparable to public 
institutions as determined by the board. [emphasis added] 

For three decades following the creation of the TEG program in 1971, the Texas Higher 
Education Coordinating Board (THECB) interpreted Section 61.222 to limit participation 
in the program to institutions accredited by the Commission on Colleges of the Southern 
Association of Colleges and Schools (COC-SACS), the same accrediting body that 
accredits the state’s public institutions of higher education. In other words, the THECB 
consistently interpreted the term “comparable” to mean “same” program standards and 
accreditation as public institutions. Consequently, all institutions approved for 
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participation in the program have been COC-SACS accredited, including a variety of art 
institutions and two chiropractic colleges. The sole current exception is the South Texas 
College of Law, which is accredited by the American Bar Association, the entity that 
accredits every public law school in Texas.’ 

Indeed, the two institutions most recently approved for TEG participation under Section 
61.222 had been previously barred from participation until they achieved COC-SACS 
accreditation. One of these institutions, The College of St. Thomas More, was founded in 
1981 but not accredited by COC-SACS until 1994. The THECB allowed the College to 
participate in the program beginning in 1997, when the hoard determined that the College 
met the accreditation requirement and had the institutional capability to administer the 
program. The other institution, Texas College, participated in the program from its 
creation in 1971 until 1995, when the College lost COC-SACS accreditation. The 
THECB readmitted Texas College to the TBG program only when it reached COC-SACS 
candidate status in 1999. Texas College regained full COC-SACS accreditation in 200 1. 

In 2001, the 77* Texas Legislature amended Section 61.222 to read as follows: 

The coordinating board shall approve only those private or independent colleges 
or universities that are private or independent institutions of higher education as 
defined by Section 61.003 or are located within this state and meet the same 
program standards and accreditation as public institutions of higher education as 
determined by the board. [emphasis added] 

This amendment even more specifically defmes the types of institutions that are eligible 
for participation in the TEG program. These include only tax-exempt institutions that are 
organized under Texas law and accredited by COC-SACS or the Liaison Committee on 
Medical Education, or institutions located in Texas that meet the same program standards 
and accreditation as public institutions. All public institutions of higher education in 
Texas are in fact accredited by COC-SACS, or in the case of South Texas College of 
Law, the same accrediting body (the American Bar Association) that accredits public law 
schools. 

The plain meaning of the statute is that ody a COC-SACS accredited institution (or a 
specialized institution that is accredited by the same accrediting body as a specialized 
public institution) may participate in the TEG program under Section 61.222. Moreover, 
this statutory change was specifically intended to conform Section 61.222 to the 

1 The Baylor College of Medicine has in the past participated in the TEG program, although it does not 
currently do so. The College is accredited by the Liaison Committee on Medical Education, the same 
entity that accredits the state’s public medical colleges. 
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THECB’s existing administrative practice of approving only COC-SACS institutions, as 
it has done since the program’s inception in 197 1. 

Even though the statute is unambiguous, its meaning is further confirmed by statements 
of legislative intent. I would particularly refer you to the public hearing on S.B. 149, the 
2001 legislation that amended Section 61.222, held by the House Committee on Higher 
Education on February 27,200l. In his remarks introducing S.B. 149, the House author, 
Representative Bob Hunter (R-Abilene) makes it clear that the legislation conforms the 
statute to the THECB’s longstanding administrative practice and requires participating 
institutions to be accredited by COC-SACS. See House Higher Education Committee, 
77* Legislature, Regular Session, February 27, 2001 (beginning at 20:50). Further 
confirmation of this intent may be found in the Senate Journal dated June 30,2005, and 
in the House Journal dated July 11, 2005. In these statements, the Senate and House 
sponsors of the amended Section 61.222, Senator John Carona (R-Dallas) and Rep. 
Hunter, aflirm that only COC-SACS accredited institutions are eligible for participation 
in tbe TEG program. 

The Attorney General of Texas has historically taken into consideration the clear 
intention of the Legislature and the previous administrative practice of the appropriate 
state agency when interpreting the proper application of a statute. In this case the plain 
and unambiguous language of Section 61.222, Education Code, as amended by the 77* 
Legislature in 2001, needs no further explanation, but is nevertheless consistent with 
both. As Chair of the House Appropriations Committee, which appropriates the funds for 
the TEG program and is responsible for monitoring the proper and lawful expenditure of 
those funds, I believe that only COC-SACS accredited institutions may participate in the 
program. Consequently, an institution accredited by an accrediting body that does not 
accredit Texas public institutions of higher education is not eligible for participation. 

Thank you for your prompt attention to this opinion request. 

Jim Pitts 
Chair 
House Committee on Appropriations 
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The Honorable Greg Abbott 
Attorney General of Texas 
Opinions Committee 
209 West 14th Street 
Austin, TX 78701 

Re: Request for Attorney General Opinion regarding the eligibility of Dallas 
Christian College to participate in the Tuition Equalization Grant program 
under Texas Education Code, Section 61.222 

Dear General Abbott: 

On behalf of the Texas Higher Education Coordinating Board (THECB), I am 
requesting an opinion regarding the eligibility of Dallas Christian College to 
participate in the Tuition Equalization Grant (TEG) program under Texas Education 
Code, Section 61.222. 

TEG was established by the Texas Legislature in 1971 to provide financial 
assistance to Texas residents enrolled in an approved private Texas college or 
university. It is funded by legislative appropriations, is available only to Texas 
residents with financial need, and is administered by THECB. Texas Education 
Code, Section 61.221. THECB determines if an institution is eligible to participate in 
TEG and is directed to approve “only those private or independent colleges or 
universities that are private or independent institutions of higher education as defined 
by Section 81.003 or are located within this state and meet the same program 
standards and accreditation as public institutions of higher education as determined 
by the board,” Texas Education Code, Section 61.222. 

In Spring 2005, Dallas Christian College (DCC), located in Dallas, Texas, 
requested approval to participate in TEG. THECB has determined that DCC is not a 
“private or independent institution of higher education as defined by Section 61.003,” 
The question, therefore, is whether or not DCC meets “the same program standarda 
and accreditation as public institutions of higher education as determined by the 
board.” 

. 

Ms. Carol McDonald, President of Independent Colleges and Universities of 
Texas, Inc., has written to THECB, providing information regarding the legislative 
history and legislative intent of Section 61.222, She believes that this history and 
intent would exclude participation of DCC in TEG. A copy of Ms. McDonald’s letter is 
enclosed herein as Attachment 1. 

Ms. McDonald’s position in this matter is supported by a fetter from The 
Honorable Bob Hunter, Texas House of Representatives. Representative 
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Hunter was the author of Senate Bill 149, 77th Texas Legislature, which amended 
Section 61.222, and he instructs that “The bill was designed to limit the Coordinating 
Board’s approval of institutions for participation in the Tuition Equalization Grant (TEG) 
program to those that had received the same accreditation as Texas public institutions, 
Le. full accreditation by the Commission on Colleges of the Southern Association of 
Colleges and Schools (COC-SACS).” A copy of Representative Hunter’s letter is 
enclosed as Attachment 2. The Honorable Jim Pitts, Chairman, Committee on 
Appropriations, Texas House of Representatives, also wrote to THECB, supporting 
Represent&tive Hunter’s letter. A copy of this letter is enclosed as Attachment 3. 

Unfortunately, a review of the legislative record does not provide the expressed 
legislative intent. THECB would appreciate your assistance in the interpretation of this 
statute. The following information may be helpful in the consideration of your optnion. 

DCC is accredited by the Association of Biblical Higher Education 
(ABHD;’ It is not accredited by th@ Commission on Collages of the Southern 
Association of Colleges and Schools (COC-SACS). Texas Education Code, Section 
61.003(15), therefore, clearly exctudes DCC from participation in TEG as a private or 
independent institution of higher education because it does not meet the third criteria 
established in the definition of private or independent institution of higher education, 
The definition of that term is: 

“Private or independent institution of higher education” includes only a private 
or independent college or university that is: 

(A) organized under the Texas Non-Profit Corporation Act (Article 1396-l .Ol et 
seq., Vernon’s Texas Civil Statutes); 

(B) exempt from taxation under Article VIII, Section 2, of the Texas 
Constitution and Section 501 (c)(3) of the Internal Revenue Code of 1988 (28 U.S.C. 
Section 501); and 

(C) accredited by the Commission on Colleges of the Southern Association of 
Collcgoe and Schools or tho Liaison Committee on Medioal Eduoation, 

2. THECB considers DCC to be a “private postsecondary educational 
institution” as defined in Texas Education Code, Section 81.302(Z) as follows: 

“Private postsecondary educational institution” or “institution” means an 
educational institution which: 

(A) is not an institution of higher education as defined by Section 61.003; 
(8) is incorporated under the laws of this state, maintains a place of business 

in this state, has a representative present in this state, or solicits business in this state; 
and 
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(C) furnishes or offers to furnish courses of instruction in person, by eleotronic 
media, or by correspondence leading to a degree or providing credits alleged to be 
applicable to .a degree. 

As a private postsecondary educational institution, DCC is subject to the 
provisions of Texas Education Code, Sections 61.301 - 61.319, unless exempted 
under Texas Education Code, Section 61.303. THECB has determined that DCC is 
exempt from those provisions because it is accredited by ABHD, an accrediting 
agency recognized by THECB under its rulemaking authority in Texas Education 
Code, Section 61.310, THECB has defined the term “recognized accrediting agency” 
as: 

Any accrediting agency the standards of accreditation or membership for 
which have been found by the Board to be sufficiently comprehensive and 
rigorous to qualify its institutional members for ah exemption from the 
operation of this chapter. 19 Texas Administrative Code (TAC) 7.3(15). 

This is the only authority under which THECB may determine that an 
accrediting agency has met certain standards. Administrative rules found in 19 TAC 
7.4(a) list all such agencies and both ABHD and COC-SACS are included. 

3. I am unaware of any law or administrative rule that requires that public 
institutions of higher education be accredited by any accrediting agency. I do not know 
of any authority that has been granted by the Legislature to THECB to require that 
public institutions be accredited or to determine that public institutions should be 
accredited by a particular accrediting agency, 

All public institutions, however, are accredited by COC-SACS. It is important to 
note that COC-SACS does not accredit programs. CO&SACS accredits institutions 
that meet certain institutional standards established by COC-SACS. There are other 
accrediting agencies that approve programs at public institutions, especially medical 
and professional programs. For example, a nursing program will probably be 
accredited by the National League of Nursing but THECB does not mquire that a 
nursing program be accredited. 

4. As stated above, Texas Education Code, Section 61.222 was amended 
in 2001. Prior to that amendment, Section 61,222, read a8 follow&: 

The coordinating board shall approve only those private or independent 
colleges, universities, associations, agencies, institutions and facilities as are 
located within this state, which meet program standards and accreditation 
gomoarable to public institutionr as determined by the board. (emphasis 
added) 

Ms. McDonald and Representative Hunter point out that the 2001 amendment 
does not have the requirement that the program standards and accreditation be 
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“aomparable to pubk institutions,” and they emphasize that the important change was 
to require that the institutions meet the same standards as public institutions. 

Under both the prior version and the current statute, THECB has historically 
approved institutions which are COC-SACS rcoredited for participation in TEG, There 
have been exceptions, however, including the approval of Texas College to participate 
in the program even though the institution was a candidate for COC-SACS 
accreditation and not accredited by COC-SACS. South Texas College of Law has 
been approved to participate in the program for several years but that institution is not 
accredited by COG-SACS. It is accredited by the American Bar Association (ABA), an 
accrediting agency that is not “reoognited under THECB rules. The ABA is, however, 
the accrediting agency for all the public schools of law. 

In summary, THECB is concerned that the exclusion of DCC under rexas 
Education Code, Section 61.222, might be considered unreasonable in light of 
THECB’s recognition of ABHD as an accrediting agency which has been ‘found by the 
Board to be sufficiently comprehensive and rigorous to qualify its institutional members 
for an exemption” from the provisions of Texas Education Code, Sections 61.301 - 
61.319. 

Thank you for your consideration of this matter. If you have any questions or 
need additional information, please contact our General Counsel, Jan Greenberg, at 
427-6143. 

Sincerely, ’ 

Raymund A, Paredes 

Attachments 

CC: Rob& Shepard 
Neal Adams 


