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Re: Interpretation of Section 23(c) of House Bill 3306, Act of May 29,2003, 78’ 

Leg., RS,, effective June l&2003 

Dear General Abbott: 

I respectfully submit this opinion request on behalf of the Conference of Regional 
Judges, an informal group composed of the nine regional presiding judges appointed by 
the governor under Section 74.005 of the Texas Government Code. We seek an 
interpretation of Section 23(c) of House Bill 3306, Act of May 29,. 2003, 7gth Leg., R.S., 
which became effective June l&2003. 

One of the primary responsibilities of the regional presiding judges is the 
appointment of assigned judges, more commonly referred to as visiting judges, to trial 
courts. Section 74.055 of the Texas Government Code requires each presiding judge to 
maintain a list of retired and former judges who are eligible to serve on assignment to 
trial courts (the “list”). Subsection 74.055(c) prescribes the eligibility requirements to be 
named on the list. Among other things, House Bill 3306 amended, the eligibility 
requirements of Subsection 74.055(c). Section 23(c) of House Bill 3306 is the 
grandfather clause that exempts certain judges from the new eligibility requirements. ’ 
Our questions concern the effect of this grandfather clause on eligibility requirements 
regarding length of service and disciplinary actions. 
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Section 23 (c) 

Section 23(c) states, in pertinent part: 

The change in the law made by this Act to . . . Section[s] 
74.055, Government Code, does not apply to a person who 
immediately before the effective date of this Act meets the 
eligibility requirements . . . to be named on a list of retired and 
former judges under Section 74.055(c), Government Code, . . . 
and the former law is continued in effect for determining that 
person’s eligibility for those purposes. 

Length of Service 

Under the new provisions of H.B. 3306, to be eligible to be named on a list of 
judges who may serve on assignment to trial level courts, a former or retired judge must 
have served as an active judge for at least 96 months in a district, statutory probate, 
statutory county or appellate court. Sec. 74.055(c)(l), Tex. Gov’t Code. Prior to the 
enactment of H.B. 3306, a former or retired judge need only have served as an active 
judge for 48 months to be named on the list. 

Disciplinary Actions 

H.B. 3306 also added more stringent requirements regarding disciplinary actions 
to Subsection 74,055(c)(4) of the Texas Government Code. It states in pertinent part: 

(c) To be eligible to be named on the list, a retired or former 
judge must: 

(4) certify under oath to the presiding judge, on a form 
prescribed by the state board of regional judges,’ that: 

(A) the judge has never been publicly 
reprimanded or censured by the State Commission on Judicial 
Conduct; and 

(B) the judge: (i) did not resign or retire from 
office after the State Commission on Judicial Conduct notified 
the judge of the commencement of a full investigation into an 
allegation or appearance of misconduct or disability of the judge 
as provided in Sec. 33.022 and before the final disposition of that 
investigation; or (ii) if the judge did resign from office under 
circumstances described by Subparagraph (i), was not publicly 
reprimanded or censured as a result of the investigation. 

’ Also known as the Conference of Regional Judges. 
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Additionally, H.B. 3306 added a provision making a retired or former judge 
ineligible to be named on the list if the retired or former judge is identified in a public 
statement issued by the State Commission on Judicial Conduct as having resigned or 
retired from office in lieu of discipline. Sec. 74.055(f), Tex. Gov’t Code. 

Guestions 

The following are several scenarios in which we request your guidance regarding 
the effect of the grandfather clause of H.B. 3306. 

1. (a) Assume that a judge was on the list of judges eligible to serve on assignment 
on June 17,2003, but the judge did not meet the new eligibility requirements 
enacted by H.B. 3306. Is the judge still eligible to serve on assignment on June 
18,2003? 

(b) If the answer to question 1 (a) is yes, must the judge remain on the list 
continuously in order to remain eligible to serve on assignment at any time after 
June 18,2003? For example, assume that at some point after June 18,2003 the 
judge requests that his or her name be removed from the list but he or she wishes 
to resume serving on assignment at a later date. Will the judge be eligible to be 
placed on the list at that time even though the judge does not meet the new 
requirements? 

2. Assume that a former or retired judge was eligible to be named on the list on June 
17,2003, but was not in fact on the list. Is the judge eligible to be named on the 
list after the effective date of H.B. 3306 if the judge does not meet the new 
eligibility requirements added by H.B. 3306? 

3. Assume that a judge would have been eligible to be named on the list if the judge 
had left the bench and asked to be placed on the list on or before June 17,2003. 
Also assume that the judge did not leave the bench until after June 18,2003, at 
which time the judge did not meet the new eligibility requirements. Is the judge 
eligible to be named on the list when leaving the bench? 

The Conference opines that the question to number l(a) is yes; a judge who was 
on the list ofjudges eligible to serve on June 17,2003, the day before H.B. 3306 took 
effect, continues to be eligible on or after June 18,2003, even though the judge does not 
meet the new eligibility requirements. Under this interpretation, the following are two 
examples of judges who would still be eligible to serve on assignment after the effective 
date of H.B. 3306 if they were on the list of judges eligible to serve on assignment on 
June 17,2003: 1) A judge who served 48 to 95 months before leaving the bench; and 2) a 
judge who was publicly reprimanded or censured by the Judicial Conduct Commission 
prior to June 18,2003. 
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The Conference does not have an opinion regarding the other questions posed. 

We look forward to your response. If you have any questions or require 
additional information, do not hesitate to contact me at 5 12-463- 1625. 

Sincerely, 

cc: 

The Honorable B.B. Schraub, Presiding Judge, 3’d Administrative Judicial Region 
The Honorable John Ovard, Presiding Judge , 1” Administrative Judicial Region 
The Honorable Olen Underwood, Presiding Judge, 2nd Administrative Judicial Region 
The Honorable David Peeples, 4* Administrative Judicial Region 
The Honorable Darrell Hester, 5fh Administrative Judicial Region 
The Honorable Stephen Ables, 6* Administrative Judicial Region 
The Honorable Dean Rucker, 7fh Administrative Judicial Region 
The Honorable Jeff Walker, 8* Administrative Judicial Region 
The Honorable Kelly Moore, 9fi Administrative Judicial Region 
The Honorable Pat Lykos, Senior Judge, 180’ District Court 
Margaret Bennett, General Counsel, Office of Court Administration 


