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Honorable Greg Abbott 
Attorney General of Texas 
Office of the Attorney General ATT’N: Nancy Fuller, Chair 
P.O. Box 12548 Opinion Committee 
Austin, Texas 787 1 l-2548 

Re: Statutory Requirements to Establish a Family Cemetery 

Dear General Abbott: 

The Texas Funeral Service Commission at its January 11, 2006, meeting authorized me to 
request your opinion relating to the applicability of chapter 711, 5 711.034 of the Health & 
Safety Code to family cemeteries. Texas Occupations Code, 8 65 1.163 requires this 
authorization. The question presented affects the public interest as that term is used in the 
Government Code, $402.042(a). 

Your office previously has concluded that ‘[t]he provisions in chapter 711 of the Health and 
Safety Code that refer broadly to cemeteries, as opposed to cemetery organizations, apply as a 
general matter to the cemeteries dedicated in the late nineteenth century.” JC-0355 (2001), at 3. 
We now request your opinion whether an unincorporated family attempting to establish and 
operate a cemetery solely for the interment of family members on family-owned property is a 
“cemetery organization” required to comply with the survey, filing, and dedication requirements 
of Health and Safety Code, 6 7 11.034. 

Texas Occupations Code, 5 651.353(a) provides that “A cemetery may not conduct a cemetery 
business without being licensed by the Commission.” Family cemeteries, however, are not 
required to be licensed. See § 65 1.353(d) (excepting family-owned, unincorporated and not for 
profit, religiously affiliated and publically owned cemeteries from the licensing requirements in 
$ 651.353.) 

All section references below are to various sections of chapter 7 11, Health & Safety Code. 
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A person may not engage in the cemetery business in this state unless the person “is a 
corporation organized for these purposes.” Section 711.02 1 (a). Family-owned cemeteries are 
not required to operate as corporations, however. See 0 711.021 (g)( 1) (exempting a family, 
fraternal, and community cemetery not larger than 10 acres; an unincorporated association of 
plot owners not operated for profit; a church, a religious society or denomination, or an entity 
solely administering the temporalities of a church or religious society or denomination; or a 
public cemetery belonging to this state ‘or a county or municipality from the incorporation 
requirement.) 

Section 711.001(3) defines a “cemetery organization” as 

(A). an unincorporated association of plot owners not operated for profit that is 
authorized by its articles of association to conduct a business for cemetery 
purposes; or 
(B). a corporation, either for profit or not for profit, that is authorized by its 
articles of incorporation to conduct a business for cemetery purposes.” 

Section 7 11.034 provides, in part, the following: 

(a) A cemetery organization that acquires property for interment purposes shall: 

(1) in the case of land, survey and subdivide the property into gardens or 
sections, with descriptive names or numbers, and make a map or plat of the 
property showing the plots contained within the perimeter boundary and 
showing a specific unique number for each plot; or 
(2) . . . 

(b) The cemetery organization shall file the map or plat with the county clerk of 
each county in which the property or any part of the property is located. 

(c) The cemetery organization shall file with the map or plat a written certificate 
or declaration of dedication of the property delineated by the map or plat, 
dedicating the property exclusively to cemetery purposes. The certificate of 
declaration must be: 

(l)-(3) a.* 

Section 711.034 specifically applies to “cemetery organization(s).” Chapter 711 otherwise is 
silent regarding survey and dedication requirement for cemeteries falling outside 9 7 ll.OOl(3)‘s 
definition of “cemetery organization.” In JC-0355 at p. 2 your office observed that chapter 711 



applies to cemeteries generally but that “the provisions dealing specifically with cemetery 
organizations apply only to those entities that fall within the definition of that term in 5 
711.001(3).” 

In this agency’s interpretation, a family described in the second paragraph of this request is not a 
cemetery organization within the 0 711.001(3) definition of the term. Section 711.021(g)( 1) 
exempts both “family” cemeteries and “unincorporated associations of plot owners not operated 
for profit” from incorporation requirements. The section’s exemption of both groups from 
incorporation requirements is redundant, if the terms are synonymous. Further, families are not 
corporations, and, as previously discussed, 5 7 11.021 (g)( 1) exempts a family cemetery from 
incorporation requirements. 

The Commission’s interpretation is not accepted universally . At least one Texas county refuses 
to allow a family to inter a deceased family member on family-owned property. The county’s 
interpretation is that 6 7 11.034’s requirements apply to family cemeteries. We understand that 
the county’s view has been disseminated to all county clerks in Texas. 

We request your interpretation to the end that chapter 71 l’s requirement will be applied 
uniformly throughout the state. 

Please call me at 936-2474, if I can provide you with additional information. Thank you for your 
consideration of this reauest. 

Executive Director 


