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February 9,2006 

The Honorable Greg Abbott 
Texas Attorney General 
Post Office Box 12548 
Austin, Texas 7871 l-2548 

Re: Opinion Request RQ-Qw%vG~ 

Dear General Abbott: 

I am writing to request your opinion about the proper construction of Article 
VII, Section 5(a) of the Texas Constitution. As you know, that section was 
amended in 2003 to adopt a “total return” process by which a portion of the 
market value of the Permanent School Fund (“PSF”) would be transferred to 
the Available School Fund (“AS,“) for the support of public free schools’. 
The State Board of Education is granted broad authority over the investment 
assets of the PSF, including the determination of the amount to be transferred 
to the ASF2. 

Section 5(a) defines the PSF and ASF, and requires a portion of the PSF to be 
transferred to the ASF during each two-year state budget cycle: 

(a) The permanent school fund consists of all land 
appropriated for public schools by this constitution or 
the other laws of this state, other properties belonging to 
the permanent school fund, and all revenue derived from 
the land or other properties. The available school fund 
consists of the distributions made to it from the total 

’ Acts, 2003,78 Leg., H.J.R. 68. 
’ Subsection 5(f) of Article VII provides as follows: 
(fl Notwithstanding any other provision of this constitution, in managing the assets of the 
permanent school fund, the State Board of Education may acquire, exchange, sell, supervise, 
manage, or retain, through procedures and subject to restrictions it establishes and in amounts 
it considers appropriate, any kind of investment, including investments in the Texas growth 
fund created by Article XVI, Section 70, of this constitution, that persons of ordinary 
prudence, discretion, and intelligence, exercising the judgment and care under the 
circumstances then prevailing, acquire or retain for their own account in the management of 
their affairs, not in regard to speculation but in regard to the permanent disposition of their 
funds, considering the probable income as well as the probable safety of their capital. 



return on all investment assets of the permanent school fund, the 
taxes authorized by this constitution or general law to be part of the 
available school fund, and appropriations made to the available 
school fund by the legislature. The total amount distributed from 
the permanent school fund to the available school fund: 
(1) in each year of a state fiscal biennium must be an amount that 
is not more than six percent of the average of the market value of 
the permanent school fund, excluding real property belonging to 
the fund that is managed, sold, or acquired under Section 4 of this 
article, on the last day of each of the 16 state fiscal quarters 
preceding the regular session of the legislature that begins before 
that state fiscal biennium, in accordance with the rate adopted by: 
(A) a vote of two-thirds of the total membership of the State Board 
of Education, taken before the regular session of the legislature 
convenes; or 
(B) the legislature by general law or appropriation, if the State 
Board of Education does not adopt a rate as provided by Paragraph 
(A) of this subdivision; and 
(2) over the 1 O-year period consisting of the current state fiscal 
year and the nine preceding state fiscal years may not exceed the 
total return on all investment assets of the permanent school fund 
over the same lo-year period. 

The initial description of the transfer process in subsection (a) describes the ASF as 
receiving a portion of the total return on “all investment assets” of the PSF. However, 
Subsection 5(a)(l) requires the use of a part of the “market value” of the PSF for 
purposes of calculating the transfer to the ASF for each state fiscal biennium. The 
limitation on the maximum transfer in subsection 5(a)(2) again uses the term 
“investment assets”. 

My questions involve the appropriate calculation of this market value amount. The State 
Auditor’s Office has raised several questions regarding the accounting methodology used 
in the initial determination in the fall of 2004. 

Section 5(a)( 1) excludes from the market value calculation “real property belonging to 
the fund that is managed, sold, or acquired under Section 4 of this article”. Real property 
subject to Section 4 is managed by the School Land Board and the Commissioner of the 
General Land Office (collectively “GLO”) under the provisions of the Texas Natural 
Resources Code. Sections 5 1.401 and 51.402 of the Texas Natural Resources Code 
authorize the GLO to retain proceeds from the sale of PSF real property for up to two 
years for the purpose of acquiring other real property for the PSF. While held, those 
proceeds are required to be deposited into an interest-bearing account in the State 
Treasury3. While deposited in the Treasury, those funds do not lose their character as a 

3 Section 5 1.401(b), Texas Natural Resources Code. 



part of the PSF4. At any time, a large portion of these funds may be encumbered for the 
settlement of GLO real estate transactions at a future date. 

The initial calculation made of the market value in 2004 excluded all PSF assets under 
management by the GLO, including funds held in the Treasury and dedicated to the 
purchase of additional real property under Sections 51.401 and 51.402 of the Natural 
Resources Code. This calculation followed the Board’s understanding that the term 
“investment assets” was intended to differentiate between assets managed by the Board 
and those managed by the GLO. This reading of the Constitution appears to the Board to 
be consistent with the relative roles delegated to it and the GLO, as well as with the 
distinction made between assets managed under Article VII, Section 4 and all other PSF 
assets managed by the Board under Article VII, Section 5. 

Section 5(a)( 1) uses the term “market value” of the PSF to determine the amount 
transferred to the ASF, based on the last day of sixteen state fiscal quarters preceding the 
regular legislative session. The initial calculation made in 2004 used market values of 
the investment assets managed by the State Board as of those dates5. That calculation did 
not include accrued payables or receivables (including accrued but unpaid interest and 
dividends) that are accounted for in the total value of the PSF in its annual audited 
financial statements. The PSF financial statements are prepared on a modified accrual 
basis of accounting and thus reflect accrued but unpaid dividends, interest and expenses. 
The market value calculation does not include those accrued but unrealized assets and 
expenditures. 

My questions are as follows: 

1. May the State Board of Education administratively adopt the accounting 
methodology used to determine the “market value” of the PSF? If so, what limits 
(if any) exist on that discretion? 

2. Does Article V, Section 5(a)(l) of the Texas Constitution require funds held by 
the GLO in the Treasury for the purchase of additional real property that will be 
managed, sold or acquired under Article VII, Section 4 to be included in the 
market value of the PSF for purposes of that section? 

3. Does Article V, Section 5(a)(l) of the Texas Constitution,require the market value 
of the PSF be determined in the same manner as the total value of the PSF in its 
audited financial statements? 

Thank you for your consideration of this request. The State Board will be considering the 
amount to be transferred to the ASF for the 2008-2009 state fiscal biennium in the fall of 
2006. We would greatly appreciate your guidance as to the calculation of the market 

4 See, Attorney General’s Opinion DM-3 16 (1995). 
5 All assets currently managed by the State Board are publicly traded and were valued by the custodian as 
of close of business at the end of a state fiscal quarter in accordance with the GASB 3 1 governmental 
accounting statement. 
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value of the PSF under Article VII, Section 5 prior to that consideration. Should you 
have any questions, please contact David A. Anderson, Texas Education Agency General 
Counsel, at 463-9720. 

Sincerely, 

b a!i.d@& 
Geraldine (“Tincy”) Miller, Chair 
State Board of Education 


