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I respectfully request an opinion on the authority of the Texas Board of Chiropractic Examiners’
- authority to adopt rules under Texas Occupations Code §201.302(d).

Discussion

Recently, three graduates of the Texas Chiropractic College (Houston, TX) applied for a license to
practice chiropractic care with the Texas Board of Chiropractic Examiners. Their applications were
denied because they failed to meet the requirements in Texas Occupations Code §201.302(a)(3)
which states that “an applicant for license by examination must present satisfactory evidence to the
board that the apphcant has completed 90 semester hours of college courses at a school other than
a chiropractic school;” among other requirements.

The requirement that a candidate COmplete; 90 semester hours of college courses prior to sitting for
examination for a license in Texas, compliments the requirements-for chiropractic colleges for
national accreditation. The Council on Chitopractic- Education the agency recognized by the U. S,
Secretary of Educsation for acereditation of programs and institutions offering the doctor of
chiropractic degree, requires that a. student complete 90 semester hours of college prior to being
admitted to a Doctor of Chll'Opl'aCtIG Degree Program by an accredited chiropractic college'. The
Council on Chiropractic Education is mere detailed than the Texas statute in that it details the .
required course work for 48 of those semester hours. However, The Council on Chiropractic
Education only requires that the 90 houts be completed at a college or university that is accredited
by a nationally recognized agency; for example, the Southern Association of Colleges and Schools
provides accreditation for colleges and universities in Alabama Florida, Georgia, Kentucky,

lThe Council on Chiropractic Education, “Standards lor Doctor of Chiropraetic Programs and Requirements for Institutional Status,”
“Janwary, 2006, <htp/fwww coe-usa.org/2006%20 anuary%205 TANDARDS pdE> (May 23, 2006),




Louisiana, Mississippi, North Carolina, South Carolina, Tennessee, Texas, and Virginia. The
Council on Chiropractic Education does not require that these prerequisite courses be completed in
a college or university other than a chiropractic college; this provision is specific to the Texas statute.

The requirement that candidates must complete prerequisite college courses, “other than a
chiropractic school” was added in 1975 by Senator Lloyd Doggett® which replaced a requirement that
candidates have a high school dipioma which had been in the statute since 1949,

Because of the predicament of the three graduates, the Texas Board of Chiropractic Examiners’ Rule
Committee was approached about a possible rule to interpret whether the prerequisite hours could
be completed at a chiropractic college which had accreditation by a nationally recognized agency for
these types of courses. Currently, both chiropractic colleges in Texas have accreditation from the
Southern Association of Colleges and Schools for their undergraduate courses. It was asserted that
the Texas Board of Chiropractic Examiners’ Rule Committee had the authority to adopt such a rule
~ because it would be compliant with The Council on Chiropractic Education and that Texas
Occupations Code §201.302(d) grants them the authority.

However there is a question as to whether Texas Occupations Code §201.302(d) grants that authority
or whether it only pertains to any difference between the number of prerequisite hours required by
The Council on Chiropractic Education and the Texas Occupations Code. Specifically it states:

“Notwithstanding Subsection (2)(3), if the Council on Chiropractic Education or
another national chiropractic education accreditation organization recognized by the
board requires a number of semester hours of college courses at a school other than
achiropractic school that is greater or less than the number of hours specified by that
subsection to qualify for admission to a chiropractic school, the board may adopt the
requirement of that organization if the board determines that requirement to be
appropriate.”

Questions of Law

1) Does Texas Occupations Code §201.302(a)(3) allow candidates for a license to practice
chiropractic care in Texas to complete their prerequisite college courses at a chiropractic college if
the chiropractic college has been accredlted by the Southern Association of Colleges and Schools

- .or a similar agency? . : o o '

2) If the answer to the first question is no; then does Texas Occupations Code §201.302(d) allow the
Texas Board of Chiropractic Examiners’ to adopt a rule which would allow candidates for a license
to practice chiropractic care in Texas to complete their prerequisite college courses at a chiropractic
- college if the chiropractic college has been accredited by the Southern Association of Colleges and
Schools or a similar agency?

3) If the answer {o the second question is no; then does Texas Occupations Code §201.302(d) only

2 64R SB 40, Senator Lloyd Doggett




allow the Texas Board of Chiropracﬁc Examiners to adopt a rule to change the number of
prerequisite college semester hours based on the number of hours required by The. Council on
Chiropractic Education, but not where those course may be taken.

Thank you for your consideration of this important matter.

Sincerely,

[ S Ao

~ Burt Solomons
Chairman
House Committee on Financial
Institutions
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~cc: © Representative Diane White Delisi
Chairwoman of the House Committee on 'Public Health

Representative Vicki Truitt
Vice-Chairwoman of the Texas Sunset Adv1sory Commission and
Chair of Budget and Oversight for the House Committee on Public Health

Senator Jane Nelson . _
 Chairwoman of the Senate Committee on Health and Human Services

Senator Kim Brimer
Chair of the Texas Sunset Advisory Commission

Mr. Joey Longley -
.Executlve Director of the Texas Sunset Advisory Commission

M. Glenn Parker 7
Executive Director of the Texas Board of Chiropractic Examiners

Mr. Troy Alexander |
Policy Analyst for Speaker Tom Craddick
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Dear General Abbott: :

I am awaje that Rep. Burt Solomons, Chaitman of the House Committee on Financial Institutions, has
requested an Attorney General’s Opinion regarding certain issues relating to undergraduate education
requirements for licensure as & chixopractor (See Attorney General Opinion Request No. RQ-0494-GA).
Chairman Solomons’ request contains background facts abowut these issues that I will not repeat here,

‘Please accept this letter as my request for an Aitorney General’s Opinion on different, but related, issues

regarding undergraduate college hours required for licensure as a chiropractor.

I am aware that some institutions of higher education offer both chiropractic doctoral programs and
ynrelated undergraduate courses and degree programs. These institutions are accredited overall hy
nationally recognized agencies and their chiropractic programs are separately accredited by the Council
on Chiropractic Education (CCE). Some of these institutions use the term “university” in their names,
while others use the word “college.” In either case, they offer separate bachelors degree programs in
fields of study wnrelated to their doctoral chiropractic programs. Their undergraduate programs have
separate mapagement and separate instructional personnel from their chiropractic programs. The CCE’s
acereditation of their chiropractic programs has nothing to do with and does not cover these
undergraduate programs. The undergraduate course oredits are acceptable to the University of Texas for
its bacheloxs degree programs (see Sec. 201.303(a), Occupations Code).

Section 201.302(a)(3), Occupations Code, requites applicants for a chiropractic license to complete
*...90 semester hours of college courses at a school other than a chiropractic school...” (amphaszs
ﬂdded) This requirement of college hours outside the chiropractic field was added in 1975

Chapter 201, Ocecupations Code, does not define the term “school.” Section 201.303(d) defines what
congtinutes a “bopa fide reputable chiropractic school.” This statutory definition of ch;rupractlc school
has been supplemented by agency mle (see 22 T.A.C. 71.5)

It is my understanding that the Texas Board of Chiropractic Examiners has granted licenses to pumerous
applicants (during the last five years) whose undergraduate course work (i.¢., college hours used to meet
the “90 hour requirement™) was completed at the same institution that granted their doctoral chiropractic
degrees. '
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My questions are:

1.

Does the Texas Board of Chiropractic Examiners have the authority to determine or define by
interpretation or rule what constitutes a “chiropractic school” and what constitates a “school other
than a chiropractioc school?”

Does the Texas Board of Chitopractic Examiners have the authority to recognize for purposes of
Section 201.302(a)(3) college courses unrelated to a chiropractic doctoral degree program completed
at an institution of higher education that also offers a chiropractic doctoral degree program?

. In adopting 22 Texas Administrative Code 71.5, has the Texas Board of Chiropractic Examiners

defined what constitutes a chiropractic school that satisfies licensure requirements, and in so domg,
defined what is not a chiropractic school for purposes of Section 201.302(a)(3)?

If the Texas Board of Chiropractic Examiners has established a practice of interpreting the statyte to
recognize college courses unrelated to a chiropractic degree, but completed at an institution that also
offers a chiropractic degree, and the Legisiature has met repeatedly since that practice began without
changing the statute, is the agency’s interpretation on sound legal footing?

Thank you for your consideration of these questions.

o ery Truly Yours,
j i Mg
orence Shapiro Mike Jackson



