TExAs EDUCATION AGENCY
1701 North Congress Ave. % Austin, Texas 78701-1494 *R%WEHX 512/463-9838 % httpi/fwww.tea, state 1x.us

" RECEIVED  DECOS 2008
Robert Scott DEC 08 2008 OPENMRECORDSDIVISION

CommissioneiopINION COMMITTEE |
" December 3, 2008 | o L 4Sq 3 o

Honorable Gregg Abbot

Aftorney General of Texas ' . %“
Post Office Box 12548 ' Q. .

Austin, Texas 78711-2548 -

Re: Attorney General Opinion Request

Dear General Abbott:

At the request of a Dallas Independent School District (*DISD”) trustee, | am seeking
your opinion as fo the effect of Section 11.085, Texas Education Code on the ability of a
board of trustees to change the length of terms for that body.

As you know, most school districts in Texas are subject to Section 11.059, Texas
Education Code, which allows the board of trustees of a school district to serve either a
three or four year term. That section was amended by the 2007 Texas Legislature to
add subsection (e) and thus authorize boards of trustees to change the length of their

existing terms:

- (e) Not later than December 31, 2007, the board of trustees may
adopt a resolution changing the length of the terms of its
trustees. The resolution.must provide for a term. of either three or
four years and specify the manner in which the transition from the
length of the former term to the modified term is made. The
transition must-begin with the first regular election for trustees that
occurs after January 1, 2008, and a trustee who serves on that
date shall serve the remainder of that term. This subsection
expires January 1, 2013.

We have understood Subsection 11.059 (e) to authorize boérds of trustees to change
~ the length of their terms only until December 31, 2007".

! Subsection 11.065 (e) at least partially overlaps an authorization pursuant to Acts, 80"
Leg., Ch 1010, Section 2 that also created a December 31, 2007 deadline. ‘We also
understand that some school districts have been required to change the terms of
trustees after the December 31, 2007 deadline in order to comply with the joint election



DISD is subject fo certain other state statutes that do not apply to all school districts.
Specifically, we understand Section 11.065 of the Texas Education Code to apply to
DISD:

Sec. 11.065. APPLICABILITY TO CERTAIN DISTRICTS.
(a) Sections 11.052(g) and (h) and Sections 11.059(a) and (b) do
not apply to the board of trustees of a school district if:

. (1) the district's central administrative office is located in a _county

- with a population of more than two million; and . =
(2) the district's student enroflment is more ¢than 125 %)0'0 and less ~. «.
than 200,000. . S
(b) Section 11.053 of this code" and Section 141. OO‘I Elec:tion
Code, apply to the board of trustees of a school district described by
Subsection (a).
{c) A frustee of a school dustrlct described by Subsection (a) may
not serve a term that exceeds four years.
(d) Notwithstanding Chapter 171, Acts of the 50th Legislature,
Regular Session, 1947 (Article 2783d, Veron's Texas Civil
Statutes), to the extent consistent with this section, the board of

- trustees of a school district described by Subsection {(a) may adopt
rules necessary fo govern the term, election, and residency
requu‘ements of members of the board that may be adopted under
general law by any other school district.

Section 11.065 was adopted in 2003 as Senate Bill 688 preceding the 2007 addition of
- subsection 11.059 (e). As introduced, Senate Bill 688 did not include the phrase “that

may be adopted under general law by any other school district” in Subsection (d). That
. phrase was added by the House Public Educatlon Commlttee and remained unchanged
. through: final adoption. : :

The opinion requested is whether DISD may, under the provisions of Section 11.065,
. Texas Education Code, or any other law, change the term served by a‘member of the
- board of frustees after December 31, 2007. The opinion request from the DISD board -

L member represents.that the. DISD board has voted to change the length. of its terms from-~

three to four years. The trustees’ action has been reported to also postpone elections
previously scheduled for May, 2009 to November, 2010. '

requirements under section 11.0581, Texas Education Code. For example, a school

district holding joint elections with a municipality could be forced to change its election to

a different date should the municipality change its own election date.

2 Acts, 2003, 78" Leg., Ch. 344. Note this act adopted a Section 11. 064 of the

Education Code, which was renumbered in 2005 as Section 11.065. -

“3 Committee Report available at |
http://iwww.capitol.state.tx.us/tlodocs/78R/analysis/doc/SB00688H.doc.



Thank you for your consideration of this request. Should you need any additional

information, please feel free to contact me or David Anderson, General Counsel, at (512)
463-9720.

Sincerely,

' QM e\
Robert Scott
‘Commissioner of Education

RS/da/ds



