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RE: Regarding the interpretation of Occupatlons Code §2002. 056(b 1), the value of a residential
dwelling raffled by a charitable orgamzatlon, in light of JC-0046.

Dear General Abbott

As Chair of the House Committee on State Affairs, I formally request an opinion from you on how to
determine the value of a residential dwelling to comply with Texas Occupations Code §2002.056.

"BACKGROUND

The Texas Constitution was amended in 1989. by the approval of proposition 15 which represented HIR
32 and its enabling legislation HB 240 which legalized charitable raffles with a limit of $25,000 in value
for prizes. The Charitable Raffle Act was amended in 2005 by a Senate Floor Amendment offered by
Senator Mike Jackson to IIB 541 by Representative Mike Krusce The Floor Amendment added Tex.
Occ. Code §2002.056(b-1), which states: :

"The value of a residential dwelling offered or awarded as a prize at a raffle that is
purchased by the organization or for which the orgamzatlon prowdes any consideration
‘may not exceed $250,000."

The statute does not prowde definitions or further explanation for key terms or phrases like "value,"
"purchased by the organization,” "provides any consideration." The vagueness in the law leaves charitable
organizations to decide whether the $250,000 cap is on the amount the charitable organization has
invested in the residential dwelling, the fair market value of a dwelling, or an undefined cap on
considerations from the organization. s

In May, 1999 the Attorney General issued an opinion' which attempted to clarify this confusion by
specifying that the cap applies to any funds Which a charitable organization uses to purchase a already

! JC-0046, issued May 11, 1999 (see Attached)




constructed residential dwelling, but does not limit the market value of that residential dwelling as long as
the charitable organization has not spent more than the cap to obtain the dwelling. The opinion
specifically states "A prize that is purchased by the organization or for which the organization provides
any consideration may not have a value of more than $50,000 [the constitutional cap at the time of the
opinion]. It follows that if a prize is donated to the organization, and the organization give no
consideration for the prize, the value of the prize may exceed $50,000....A qualified organization may
raftle a prize valued in excess of $50,000, but only if the prize was not purchased by the organization and
-the organization gave no consideration for the prize." The opinion went on to state "...we understand you
to ask whether the $50,000 cap applies to when an organization purchases a prize with raised funds. We
believe it does....Such construction would also be inconsistent with the clear terms of the statute: a prize
that is purchased by the organization or for which the organization provides any consideration may not
have a value of more than $50,000." (emphasis original)

This provides guidance that the value of the prize may exceed the statutory cap if the prize was donated,
but that the value of the prize may not exceed the statutory cap if the organization purchases the prize
outright or if the organization uses funds to help purchase an already existing dwelling. However, this
does not provide insight into a situation where a home is not yet constructed.

It appears, under the guidance of JC-0046 that if a charitable organization is going to accept a donation of
land and construction of a home which will then be donated to the organization for the purpose of a
charitable raffle, then the value of the home could exceed the $250,000 cap. However, if only part of the
land, construction management services, building materials, and labor are donated and the charitable
organization is left to purchase the remainder of the necessary items the guidance provided by JC-0046 is
unclear as to whether the value of the prize is capped at $250,000 or if the consideration provided by the
charitable organization is capped at $250,000.

How is a charity expected to determine the risk involved in accepting a charitable donation and the
required matching expenditure by the charitable organization if they must determine the value of a
residential dwelling as yet constructed? However, they can determine the amount necessary for the
organization to expend on constructing the final project.

If the organization relies upon whether the residential dwelling "is purchased by," then the organization
must consider only what it has expended not what has been donated to the organization. This is
consistent with the U.S. Tax Code” tax deduction for one donating tangible property to a charitable
organization. The deduction "is the amount of gain which would have been long-term capital gain if the
~ property contributed had been sold by the taxpayer at its fair market value (determined at the time of such
contribution).” (emphasis added) Thus, the Internal Revenue Service limits a tax deduction on the donee's
cost basis in the home.

However, the value of an as-yet-constructed home, could be trickier, especially for a volunteer board of a
charitable organization which has no experience in such industries as real estate, construction, or property
management. '

Under Texas law, the market value of a residential dwelling for appralsal purposes is defined under the
Texas Tax Code’, which further subdivides market value into cost, income, and market data comparison
methods to appraise the market value of a residential dwelling. Cost method is the cost to replace the
existing property including all structures while considering depreciation and economic variables; Income
value considers the income generation potential of a property; and Market data is a value based on recent
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.sales of comparable property. Much of the data necessary to determine a market value of an as-yet-

constructed home would be unavailable to a charitable organization to make a risk analysis of the

acceptance of a donation of construction materials, labor, etc. in light of their necessary contribution.
QUESTIONS PRESENTED

I would ask that you provide a formal opinion on the following specific legal questions:

1) In light of JC-0046, is the cap under the Texas Charitable Raffle Act on the value of a
residential dwelling which is not yet constructed, the amount which a quahfymg charitable
organization spends to build such a home? '

2) 1In light of JC-0046, is the cap under the Texas Charitable Raffle Act on the value of a
residential dwelling, which is not yet constructed, the total amount of donated and purchased
materials, labor, land, and services or is it solely applicable to the amount purchased by the
qualifying charitable organization?

Thank you in advance for your attention in this matter.
Yours truly,
Burt Solomons
.CC:  Senator Mike Jackson |

Representative Ken Paxton .
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