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Re: Applicability of Article III, § 19, and Article XVI, § 40(d), ofthe Texas Constitution to 
Member of Texas Legislature Serving as State Chair of Texas Political Party 

Dear Attorney General Abbott: 

This is a request for an opinion from your office. 

Background 

Questions recently have been raised about the applicability of certain provisions ofthe 
Texas Constitution to the circumstance of a sitting member of the Texas Legislature also serving 
as state chair of a Texas political party. The assertion being made by some is that the position of 
state chair of a political party in Texas is an "office" as that term is used in subsection (d) of 
Section 40 of Article XVI ofthe Texas Constitution. Those asserting this position conclude that, 
as a result of their interpretation of the constitutional term, a member of the Texas Legislature 
cannot also hold the political position of state chair of a Texas political party. 

These assertions also raise similar questions about the applicability of a similar phrase in 
Section 19 of Article III of the Texas Constitution. Under this constitutional provision, a person 
holding an "office under ... this State" is not "eligible to the Legislature" during the term of the 
"office." 

Resolution of the issues raised about the meaning of these constitutional provisions is 
important to members of the Texas Legislature. The members have a close and obvious interest 
in the operation and performance of their state political parties, and, from time to time, some 
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members (jfthe Legislature may entertain a serious interest in also trying to serve as chair of one 
or another of the political parties. The additional legal light that your office may be able to throw 
on the constitutional implications of such a situation will be of significant value to those who 
may contemplate or are actively considering such a possibility. 

Issues on which an opinion is requested 

Due to these matters, I respectfully request an opinion from your office on the following two 
legal issues: 

1. Lv the position of State Chair of a Texas political party an "office . .• under this 
State" within the meaning of Section 40(d) of Article XVI of the Texas 
Constitution? 

2. Is the position of State Chair of a Texas political party an "office under . .• this 
State" within the meaning of Section 19 of Article III of the Texas Constitution? 

Background facts and attached briefing 

I have attached to this request a legal brief addressing these issues. The brief was prepared 
by an attorney who regularly practices in the fields of constitutional and election law. It is not a 
brief on my behalf, but I bring it to your attention in order to assist your office as it considers the 
questions presented by this letter. I do suggest that, for purposes of answering this request, your 
office treat the discussion in Part II of the brief about the duties and compensation of the state 
chair of one of the state's two major political parties-the Texas Democratic party-as an 
accurate factual presentation. 

Conclusion 

I appreciate the attention you will give to this important request. Thank you. 

Sincerely, 

~()~ 
"Deshotel, Chair 
House Committee on Business & Industry 



BRIEF ON WHETHER THE POSITION OF STATE CHAIR OF A TEXAS POLITICAL PARTY IS A 
STATE "OFFICE" FOR PURPOSES OF 

ARTICLE III, § 19, AND ARTICLE XVI, § 40(0), OF THE TEXAS CONSTITUTION 

This brief addresses the two constitutional questions raised in the April 18, 2011, 
request by the Chair of the House Committee on Business and Industry for an 
Attorney General Opinion. . 

I. Issues under consideration 

Both of the issues raised by the questions presented in the April 18th opinion 
request concern whether the state chair of a political party is an "office under this 
State" within the meaning of the Texas Constitution. One issue concerns Article III, § 
19; the other, Article XVI, § 40(d). The specific questions in the request letter are: 

• Is the position of State Chair of a Texas political party an "office ... 
under this State" within the meaning of Section 40( d) of Article XVI of 
the Texas Constitution? 

• Is the position of State Chair of a Texas political party an "office under .. 
. this State" within the meaning of Section 19 of Article III of the Texas 
Constitution? 

The conclusion reached by this brief is that the position of state chair of a political 
party is not an "office under this State" under the relevant constitutional provisions 
and that, consequently, the answer to both questions is "no." 

II. Duties and financial arrangements for the Position of State Chair of 
the Texas Democratic Party 

This brief's factual background is limited to the position of State Chair of the 
Texas Democratic Party ("TDP Party Chair" or "Chair"). While the likelihood is that 
the circumstances concerning the state chair of Texas's other major political party­
the Republican Party of Texas- is similar to that of the TDP Party Chair, this brief 
does not make representations concerning that other position. 

The TDP Party Chair is the "principal and presiding officer" of the State 
Democratic Executive Committee ("SDEC') and is authorized to "deal with the 
affairs" of the TDP. TDP Rules Art. III.D.1(a). The Chair must be a resident of Texas 
and must "agree to support all of the Party's nominees" or be subject to removal. Id 
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Art. II.C The Chair is elected to a two-year term at the IDP state convention in June 
of even-numbered years. Id Art. III.D.1(a). When the position is contested, the vote 
is by roll call or written ballot of convention delegates, who are themselves 
Democratic Patty members. Id Art. IV.A3.(d). For a Chair vacancy occurring between 
TDP state conventions, the position is filled, for the duration of the unexpired tenn, 
bya majority vote of members of the SDEC Id Att. III.D.1(k).The Chair is subject 
to removal for good cause bya two-thirds vote of the SDECmembership. Id. Att. 
III.D.3(a).The Chair is not an employee or official employed by the State of Texas. 

The TDP provides the Patty Chair no compensation (that is, no salary, per diem 
payments, or other payments) for service. Each year, the IDP adopts a budget with a 
line item for the Chair's expenses, and this budget item is used to cover expenses 
incurred by the Chair for such matters as out-of-town transportation and lodging. The 
Chair receives no payments from the State of Texas for services rendered to the IDP. 

III. Analysis of the Meaning of "Office under this State" in the 
Relevant Constitutional Provisions 

A. Text of the Constitutional Provisions 

The two relevant constitutional provisions read in full as follows: 

No member of the Legislature of this State may hold any other office or 
position of profit under this State, or the United States, except as notary 
public if qualified by law. " 

'TEx. CoNST. Art. XVI, § 40(d). 

" No judge of any coutt, Secretary of State, Attorney General, clerk of any court 
of record, or any person holding a lucrative office under the United States, or 
this State, or any foreign government shall during the term for which he is 
elected or appointed, be eligible to the Legislature. 

'TEx. CoNST. Art. III, § 19. 

For purposes of the issues presented to the Attorney General for an opinion, and 
addressed here, the key phrase is the same in both provisions: «office ... under this 
State." If the position of state patty chair is not an «office under this State" insofar as 
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these two provisions are concerned, then no other questions concerning these 
provisions need to be addressed.! 

B. Texas law conclusively establishes that the position of state 
party chair is not a state "office" under the state 
constitutional provisions in question. 

There is no authority for the proposition that the Texas Constitution treats the 
state chair of a Texas political party as a state officer. There is a substantial body of 
authority, longstanding and unbroken, following the opposite principle: that the head 
of a state political party is not an instrument of government under the Texas 
Constitution. 

The governing test for determining whether serving in a given position renders a 
person a public official underthe Texas Constitution was laid out in A !dine LSD. 'U 

Standley, 154 Tex. 547,280 S.W.2d 578 (1955). There, the Supreme Court construed 
the meaning of "officer" in Article XVI, § 30, of the Texas Constitution and 
concluded that the decisive factor is "whether any sovereign function of the 
government is conferred upon the individual to be exercised by him for the benefit of 

. the public." 280 S.W.2d at 583. The AttomeyGeneral has followed the A !dine 
principle in construing the meaning of "offices" under the main constitutional 
provision involved in the opinion request addressed here: Section 40 of Article XVI 
of the Texas Constitution. See TEx. Arr'y GEN. ()P. No. GA-0365 (2005), at 3, citing 
TEx. Arr'yGEN. ()P. No. DM-212 (1993), at 2 (noting view that Texas courts would 
follow the A !dine test in interpreting the constitutional provision in Section 40). In an 
earlier opinion, the Attorney General specifically identified court of appeals decisions 
and Attorney General rulings which support the principle that the A!t£ne test for what 

1 As indicated in Part II, the financial arrangements for the position of IDP Party 0Jair involve no 
state payments of any sort and no IDP salary, per diem, or other fee for service; only expenses are 
covered. Under these circumstances, in decisions such as Whikhedd'll Julian, 476 S.W.2d 444 (Tex. 
1992), the Supreme Court has held that an office is not "lucrative" as that term is used in the Texas 
Constitution. Hence, even if state partychair were an "office underthis State; Article III, § 19, 
would not apply to it because it is not a "lucmtiu office." (emphasis added). The "for profit" 
provision in Article XVI, § 40(d), has been interpreted by the Attorney General, who has opined 
that subsection (d) prolubits a state legislatorfrorn holding any other state orfederal "office," 
regardless of whether it is paid or unpaid. Sre TEx. Arr'y GEN. GP. No. JG0464 (2002), at 3. None 
of these issues, however, needs to be, or is, addressed here, because of the conclusion that the 
position of state party chair is not an "office under this State," thereby making bath Article III, § 19, 
and Article XVI, § 40(d), inapplicable to those legislators holding such a position. Sre Part IILB, 
below. 
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constitutes a "public officer" applies in the Article XVI, § 40 contest. TEx. Arr'y 
GEN. ()p. No. MW-415 (1981), at 2. 

TIlls intetpretation coincides with the longstanding rule followed by Texas courts 
that "[p]olitical parties ... are in no sense governmental instrumentalities." Waples 'll 
Marrast, 108 Tex. 5, 184 S.W. 180,184 (1916), quoted inK0''ll Sdmeider, 110 Tex. 369, 
218 S.W. 479, 480 (1920). As the Texas Supreme Court later explained, Texas law 
does not create political parties as state or governmental agencies. Carter'll Tarriinsan, 
149 Tex. 7, 227 S.W.2d 795, 799(1950).2 Consequently, "officers of a political party . 
. . are not regarded as public or governmental officers." Id On the contrary, the 

. prevailing rule is that, under the tenns of the Texas Constitution: 

[O]fficers of a political party ... are not public or governmental officers, even 
when provided for by statutOlY law. 

Wall 'll Omie, 147 Tex. 127,213 S.W.2d 816, 819 (1948). 

These principles were applied in a more receJ;1t Attorney General opinion. See 
TEx. Arr'y GEN. ()P. No. JG0562 (2002). There, the question was whether a city 
council member would be subject to the resign-to-runprovisions in Article XI, § 
11 (b), and Article XVI, § 65(b), of the Texas Constitution if, with more than a year 
remaining in her council term, the councilmember became a candidate for precinct 
chair of a political party. Subsection (b) of Section 11 of Article XI subjects city 
officials to the automatic resignation provisions of Section 65(b) of Article XVI, and 
the latter subsection (b) establishes resignation rules for those holding office who 
become a candidate for an "office of profit. .. under the laws of this State or the 
United States other than the office then held." (emphasis added). 

The Attorney General concluded that" a position within a political party is not a 
public office." TEx. Arr'y GEN. ()P. No. JG0562, at 3 (emphasis added). 
Accordingly, seeking the party precinct chair position did not constitute seekingan 
"office ... under the laws of this State" within the meaning of Section 65(b) of the 
Article XVI, with the result that the resign-to-run constitutional provision was not 
triggered. 

2 The decisions of the Supreme Court of the United States in Snith 'U AUwigfot, 321 U.S. 649 (1944), 
and later related cases are not in conflict with this principle. Their holdings were not based on Texas 
law or the Texas Constitution. Rather, such decisions were based on the question of state action 
under the Fifteenth Amendment to the United States ConStitution. Besides, the circumstances 
addressed in those cases are not applicable to the current situation of Texas political parties. 
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The same result is required, for the same reasons, in detennining whether holding 
the position of IDP Chair constitutes holding an "office ... under this State" within 
the meaning of Article XVI, § 40(d), and Article III, § 19. That is to say, holding the 
position of IDP Chair is not holding a public office under either Article XVI's 
Section 40(d) or Article Ill's § 19, because the position of IDP Chair is not an "office 
under this State." 

The key phrases- concerning which offices trigger the rule to vacate- are 
effectively identical. They address essentially the same subject matter. Theyare 
governed by the same broad~ and long unquestioned- principle that political party 
offices are not public offices vested with sovereign powers. 

The construction of constitutional provisions are governed by the same rules of 
inteq>retation as statutes and codes. TEx. Arr'y GEN. ()P. No. GA-0293 (2005), at 2. 
And the rule of inteq>retation for statutes and codes is that the use of substantially 
similarwords in different provisions that nonetheless address similar subject-matter 
means that the words have the same meanings in those different provisions. Prrsidio 
IS.D. '11 Saxt, 309 S.W.3d 927,930 n.3 (2010), citing Bruwt'11 Darden, 121 Tex. 495, 50 
S.W.2d 261, 263 (1932). Hence, "office under this State" in the two constitutional 
provisions under consideration must be given the same interpretation and that 
inteq>retation must be consistent with the inteq>retation given virtually identical terms 
in such other constitutional provisions as Article XVI, §§ 30 and 65(b). In short, the 
position of state party chair is not a public office under the Texas Constitution. 

IV. Conclusion 

Based on the foregoing matters, the applicable law in this situation is unusually 
clear. A state legislator may hold the position ofIDP Chair without triggering the 
resignation requirement of Section 40( d) of Article XVI or the eligibility requirement 
of Section 19 of Article III. 

ReneaHicks 
LAW OFFICE OF MAx RENEA HICKS 
101 West 6th Street, Suite 504 
Austin, Texas 78701-2934 
(512)480-8231 
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