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I would like to request an official opinion concerning a potential conflict of law between Texan 
Family Law and U.S. Immigration Law. My specific question is listed below. 

Background: 

An individual's husband, a native and citizen of India, holds a master's degree in Computer 
Science and is presently in the U.S. on a temporary worker visa. In February, 2011, the 
individual married her husband in India. She filed to join her husband in the U.S. on an H-4 visa 
(spouse of a temporary worker) and was denied issuance of the visa by the U.S. Consulate in 
Chennai, India. The consular officer requested that the individual obtain a legal opinion from the 
Texas Attorney General stating that "marriage between two first cousins is legal per Texas 
statutes." . 

Question: 

Is a marriage between an adult male and female, entered into in full accordance with the Hindu 
Marriage Act of India, valid under Texas law when the married individuals are related as first 
cousins and reside in Texas? 

Legal Argument: 

In Texas, every marriage is presumed valid and the courts will uphold a marriage against claims 
of invalidity unless a strong policy reason exists for holding the marriage void or voidable. Tex. 
Fam. Code § 1.101. Where a presumption of validity exists, a marriage is deemed valid unless 
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expressly declared void by another provision of the Texas Family Code. The Code lists only 
four marriages which are void based on familial relationships. A marriage is void under Texas 
law if one party to the marriage is related to the other as: 1) an ancestor or descendant; 2) a 
brother or sister; 3) a parent's brother or sister; or 4) a son or daughter of a brother or sister. Tex. 
Fam. Code § 6.201. Those marriages would be void as a matter oflaw in Texas even if valid in 
the state where the relationship was created. First cousins, however, are not included in this list. 

Furthermore, where a particular type of marriage is void or contrary to the public policy of 
Texas, the Code is not ambiguous. For example, § 6.204 expressly states that same-sex 
marriages and civil unions are "contrary to the public policy of this state" and are "void in this 
state." Tex. Fam. Code § 6.204(b). If marriage between first cousins were contrary to Texas 
policy and void, the Legislature would undoubtedly have declared it in the Code. 

Because marriages in Texas are presumed valid unless declared void in the Texas Family Code, 
the absence of a provision voiding such a marriage indicates a clear legislative intent that such a 
marriage will be recognized by the State of Texas. The Code contains no provision voiding 
marriages between first cousins, nor does it declare that such marriages are against the public 
policy of Texas. It is clear, then, that marriages between first cousins are valid under Texas law. 

Thank you for your attention to this issue. Should you have any questions concerning this 
request, please feel free to contact Martin Lujan in my Capitol office at 512-463-0566. 

Sincerely, 

~~ 
Pete P. Gallego 
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