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I seek your opinion concerning an interpretation of statutory provisions contained within Subchapter F of 
Chapter 43 of the Texas Local Government Code, governing the authority of Texas municipalities to 
engage in "Limited Purpose Annexations." 

The City of Orange, TX (the City) has received a request for annexation for limited purposes pursuant to 
Subchapter F of Chapter 43 of the Texas Local Government Code. Subchapter F is codified as Sections 
43.121 through 43.136 ofthe Texas Local Government Code. 

The City is home-rule municipality that is located in Orange County, Texas. The City has a population of 
18,643. The property that is proposed to be annexed is wholly located within the City's extraterritorial 
jurisdiction. One hundred percent of the landowners ofthe property that is. proposed to be annexed have 
requested the annexation. It is understood that the affected landowner would provide a written consent to 
the annexation pursuant to Section 43.129 ofthe Texas Local Government Code. 

A concern has been raised regarding the population requirements for a home-home municipality to 
engage in a limited purpose annexation under the Texas Local Government Code. 

Question 

Does the population requirement contained in Section 43.121 (a) apply to a consensual annexation under 
Section 4.129, or does Section 43.121(c) except a consensual annexation under Section 43.129 from the 
population requirements contained in Section 43.121(a)? 

Respectfully submitted, 

Allan B. Ritter 
State Representative District 21 


