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Pursuant to Texas Government Code section 402.042, Texas Lottery Commission (Commission) 
Chairman Winston Krause respectfully requests an official opinion on whether the rights that a 
"grandfathered" bingo commercial lessor (Grandfathered Lessor) holds under a commercial lessor 
license that was in effect on June 10, 1989, can be transferred to another entity pursuant to the 
license transfer provisions of the Bingo Enabling Act (BEA). 1 The undersigned Commissioners 
voted in open meeting on December 7, 2017, to request an opinion concerning the five questions 
set forth below which affect the public interest and the official duties of the Commission. 

Background. The concept of Grandfathered Lessors originated with H.B. 2260, enacted during 
the regular session of the 71 st Texas Legislature in 1989. At that time, the Texas Comptroller of 
Public Accounts (CPA) administered the charitable bingo regulatory program. H.B. 2260 
transferred the bingo program to the Texas Alcoholic Beverage Commission (TABC), effective 
January 1, 1990; and, among other things, amended the BEA to provide that newly-licensed 
commercial lessors may directly lease to only one bingo conductor organization. According to the 
CPA, H.B. 2260 mandated "An end to licensing new for-profit commercial lessors." See 
Attachment A, Notice to Bingo Licensees, issued by the CPA in June 1989 (hereinafter, "CPA 
Notice"), at page 1. "As a result of the Bingo Reform Bill no new for-profit commercial lessors 
will be licensed after June 10, 1989." CPANotice'at 2. However, the CPA noted, "Grandfathered 
lessors licensed on or before June 10, 1989, who keep their licenses in continuous effect, may . ,. 
Keep the same number of organizations at their location that were licensed to conduct bingo there 
on June 10, 1989." CPA Notice at page 2.2 · 

1 Tex, 0cc. Code ch. 2001 (Bingo). 
2 The pertinent provisions of H.B. 2260 stated: 

(o) Notwithstanding Subsection (n) of this section [restricting newly-licensed lessors], a person who 
was licensed as a commercial lessor on June 10, 1989, whose license has been kept in effect since 
that date, and who is otherwise eligible for the license may renew the license as a commercial lessor · 
ofblngo premises according to the terms of the license as those tenns existed on June 10, 1989. 

(p) A commercial lessor covered by Subsection (o) of this section may renew the license to provide 
for not more than the same number of licensed authorized organizations to conduct bingo on the 
premises as was provided by the license on June 10, 1989, without regard to whether those 
organizations are the same as the organizations covered by the license on that date .... " 

H.B. 2260, section 8 (adding new Sections 13(0) and (p) to the 1989 version of the BEA). 



In 1993, in the legislation that transferred the bingo program from the TABC to the Commission, 
the Legislature further amended the BEA commercial lessor provisions to repeal the language that 
prevented Grandfathered Lessors from leasing to more organizations than they were leasing to on 
June 10, 1989.3 In 1995, the Legislature again amended the BEA, this time to provide that ''No 
more than seven licensed authorized organizations may conduct bingo at any bingo premises."4 

The current version of this provision appears at BEA§ 2001.402(c), and reads: "No more than 
seven licensed authorized organizations may conduct bingo at the same premises." 

Accordingly, today a Grandfathered Lessor (i.e., "a person who was a licensed commercial lessor 
on June 10, 1989, whose license has been in effect continuously since that date")5 may lease 
directly to (and collect up to $600 rent per bingo occasion from)6 up to seven licensed bingo 
conductor organizations, in contrast to a non-grandfathered commercial lessor licensee who may 
lease directly only to one such organization.7 At the current time, there are approximately 199 
commercial lessor licenses in this category. It is our understanding that, because the potential to 
collect more rent makes licenses held by Grandfathered Lessors more valuable than other lessor 
licenses, these licenses sometimes are sold in private transactions. 

The BEA provides that, "On approval by the commission, a licensed .commercial lessor may 
transfer a commercial lessor license if the person to whom the license will be transferred otherwise 
meets the requirements of' BEA Subchapter D. (Commercial Lessor License).8 The act of 
Commission approval of a transfer does not reference· whether a transferor is a Grandfathered 
Lessor, nor whether the rights of a Grandfathered Lessor under the license transfer with the license. 

However, when a Grandfathered Lessor transfers their lessor license to another person, the 
historical practice of the Commission's Charitable Bingo Operations Division (CBOD) has been 
to consider that the grandfathered right to lease directly to up to seven organizations transferred 
with the license to the new licensee, and to allow such leasing activity to occur. This practice 
primarily benefitted indjvidual (human) persons who are Grandfathered Lessors, because a legal 
entity commercial lessor (e.g., a corporation, partnership) can change ownership of the entity 
without transfe1Ting the license and without CBOD approval. The CBOD's historical practice is 
not set forth in a Commission rule. 

Commission staff's review of the pertinent BEA provisions has raised questions about whether the 
CBOD's historical practice is consistent with the BEA; that is, whether the grandfathered rights 

3 H.B. 2771, 73rd Legislature, Regular Session. This bill deleted the language in BEA Section 13(0) that read 
"according to the terms of the license as those terms existed on June 10, 1989", and repealed Section 13(p ). 
4 H.B. 3021, 74th Legislature, Regular Session. 
5 See BEA§ 2001.152(b) ("Notwithstanding Subsection (a), a person who was a licensed commercial lessor on June 
10, 1989, whose license has been in effect continuously since that date, and who is otherwise eligible for the license 
may renew the license."). 
6 See BEA§ 2001.406(a). 
1 See BEA § 2001.152(a)(2) and (3). We note, however, that if a lessor is also an organization that is licensed to 
conduct bingo, or an association of licensed bingo conductor organizations, it may lease to more than one organization. 
BEA§ 2001.152(a)(l). This Opinion request is directed to lessors that do not fall in that category. 
8 BEA § 2001.160( a) licensed commercial lessor may transfer a commercial lessor license if the person to whom the 
license will be transferred otherwise meets the requirements of this subchapter."). 

2 



attach to the license and thus can be transferred to a new licensee, or whether the rights attach only 
to the lessor who held the license on June 10, 1989, and thus cannot be transferred to a different 
licensee. 

Questions. Our questions are as follows: 

1. Transfer of license to unaffiliated third party. If a Grandfathered Lessor transfers their 
commercial lessor license that has been in effect continuously since June 10, 1989, to an 
unaffiliated third party, and the Commission approves the transfer, do the grandfathered 
rights (including the right to lease directly to up to seven licensed bingo conductor 
organizations) transfer to the unaffiliated third-party licensee? 

2. Transfer of license from an individual licensee to wholly-owned legal entity. If an 
individual Grandfathered Lessor ( as opposed to a legal entity, such as a corporation or 
partnership) transfers their commercial lessor license that has been in effect continuously 
since June 10, 1989, to a legal entity that is wholly owned by that individual, and the 
Commission approves the transfer, do the grandfathered rights transfer with the license to 
the legal entity licensee?9 

3. Transfer of license from one wholly-owned legal entity to a different wholly-owned legal 
entity. If a legal entity Grandfathered Lessor that is wholly-owned by one individual 
transfers its commercial lessor license that has been in effect continuously since June 10, 
1989, to a different legal entity that is wholly-owned by the same individual, do the 
grandfathered rights transfer with the license to the second legal entity licensee 
(transferee )?10 

' 4. Effect on Past Approved Transfers. If the Attorney General d_etermines that grandfathered 
rights under a commercial lessor license that has been in effect continuously since June 10, 
1989, cannot be transferred to another licensee, what effect does this determination have 
on past transfers approved under the CBOD's historical practice (where the CBOD 
considered that the grandfathered rights transferred with the license to the new licensee)? 

5. Change in Commission Practice. As noted above, the CBOD's historical practice is not 
set forth in a Commission rule. If the Attorney General determines that the grandfathered 
rights under a commercial lessor license cannot be transferred to another licensee, may the 
Commission change the CBOD's historical practice to conform to the pertinent BEA 
provisions without conducting an administrative rulemaking proceeding and adopting a 
rule describing the changed practice? 

9 Prior to October I, 2009, BEA§ 2001.160(c) read as follows: "A licensed commercial lessor may transfer a license 
held by the license holder to a corporation fanned by the license holder or from one corporation owned by the license 
holder to another corporation owned by the license holder." The Texas Legislature repealed § 2001.160( c) as part of 
its enactment of H.B. 1474 during the regular session of the 81"1 Legislature in 2009. 
10 See prior footnote. 
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Should you need any additional information regarding this request, please contact Bob Biard, the 
Commission's General Counsel, at 512.344.5127. 

C Arrieta-Ccmissioner 

Attachment 

cc: Gary Grief, Executive Director, Texas Lottery Commission 
Alfonso D. Royal III, Charitable Bingo Operations Division Director, Texas Lottery 
Commission 
Bob Biard, General Counsel, Texas Lottery Commission 
Steve Bresnen, Bingo Interest Group 
Steve Fenoglio, Texas Charity Advocates 
Will Martin, Conservative Texans for Charitable Bingo 
Kim Kiplin 
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B.INGO REGULATION REVIEW 

Included in this issue: 
• Legislative Changes in Bingo Laws 
• Disposable Cards Without Manufacturer's Name or Trademark Prohibited 
• Notices Sent to Licensees 

LEGISLATIVE CHANGES IN BIN'GO LAWS 
Texas lawmakers have made many changes in bingo laws with the passage ofHB 2260 during 
the Regular Session of the 71st Legislature. 

Many of the changes will not go into effect until January 1, 1989. Those changes will be detailed 
m future editions of Bingo Regulation. Review as rules are written and :filed to implement the 
new laws and changes in existing laws. . 

However, several of the changes in bingo laws have already t.aken effect: 
• Restrictions on rent. 
• .An end to licensing of new for-profit commercial lessors. 
• Adding gambling and gambling-related offenses as disqualifying convictions for 

commercial lessors. 
• Statutory prohibitions against lessors loaning money, extending credit, paying or 

providing payment of license fees for conductors. 
• Prohibitions against commercial lessors from also being distn"butors or manufacturers. 

RENTCAP 
Lease agreements, extensions of existing lease agreements or renewals of existing lease agree­
ments filed with the Comptroller after May 31, 1989 are subject to the following restrictions: 

., $600 per day limit on rent charged to a licensed organization that is subleasing to other 
licensed orga.nizaµons. 

o $600 per occasion limit on rent charged to licensed organizations that are not 
subleasing to other licensed organization. 

• Rent must be a·lump-sum amount that includes all authorized expenses charged by the 
lessor for the use of the premises. 

'-========Regulatory Taxes Division: 1 .. soo .. 252 .. 5555 -
512/463-4880 

BOB BULLOCK • TEXAS COMPTROLLER OF PUBLIC ACCOUNTS 
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NO NEW FOR .. PROFIT COMMERCIAL LESSORS 
As a result of the Bingo Reform Bill no new for-profit commercial lessors will be licensed after 
June 10, 1989. 

However, this change in the law does not effect the ability of licensed organizations wishing to 
lease a facility to conduct bingo. 

Licensed organizations needing a place to play bingo may lease space from any of the following 
categories oflessors: 

"' A licensed organization that owns or leases that location at which it plays bingo, and 
will sublease to other licensed organizations. 

• A grandfathered lessor_ who has had a licensed organization leave their location. 

Also, licensed organizations may b~ome lessors by.leasing a location and then subleasing to 
other licensed organizations: In addition, an organization may lease a location that serves the 
dual purpose of being the organization's primary headquarters and bingo location. However I no 
other organization may sublease this location to conduct bingo. 

FOR-PROFIT LESSORS GRANDFATHERED 
Grandfathered lessors licensed on or before June 10, 1989, who keep their license in continuous 
effect, may: · 

• Renew their licenses annually. 
• Keep the same number of organizations at their location that were licensed to conduct 

bingo there on June 10, 1989. 
• Change their location only if the original location becomes unavailable because of 

conditions or reasons beyond their control. 

GAMBLING-RELATED OFFENSES 
Gambling and gambling--reln.ted offenses were added to the existing list of criminal convictions 
that will disqualify an applicant from holding a commercial lessors license. Disqualifying convic­
tions already include felonies, criminal fraud and crimes of moral turpitude. 

The Legisla.ture also added language that will allow an :individual with a disgwilif,ying convi~on 
to be licensed if lo years has elapsed since the end of tbe sentence, parole, mandn.rory ,;upervi­
sion or probation served for the disqualifying conviction. This became effective for lessors on 
June 10, but will apply to all licensees on January 1, 1990. 

L=::======Regulatory Taxes Division: 1-800-.252-5555 -
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LESSOR LOANS PROHffiITED 
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Lessors are now prohibited by statute from loaning money, extending credit or paying for an 
authorized organization's license fees. This type oflessor involvement was already prohibited by 
Rule3.548. 

LESSORS PROHIBITED FROM MANUFACTURJNG 
AND DISTRIBUTING EQUIPMENT 

Commercial lessors are prohibited from being distributors or manufacturers of bingo equipment. 
This is only a clarification and not a substantive change since manufacturers and distributors are 
already prohibited from being lessors. 

SALE OR PURCHASE OF DISPOSABLE CARDS WITHOUT 
MANUFACTURER'S NAME OR TRADEMARK PROHIBITED 

It is now prohibited for licensed manufacturers to sell or for licensed distributors to purchase 
disposable cards not bearing the name, trade name or trademark of the original manufacturer on 
the face of the card. 

Rule 3.558, Seal Required on Disposable Bingo Cards, also prohibits licensed distributors 
from selling and licensed authorized organizations from purchasing disposable cards that do not 
bear the name, trade name or trademark. 

Th~ final step of the implementation schedule will prohibit licensees from using disposable cards 
that do not have the name, trade name or trademark of the otjginal manufacturer on the face of· 
the card after December 31, 1989. , 

RECENT NOTICES TO LICENSEES 
During the past month special notices have been sent to licensees, bringing frequent violations to 
their attention: 

o All licensed organizations must have at least one active member of their organization . 
Usted on the signature card of their bingo account. Rule 3.547(B) requires that only active 
members of an organization, except for one bookkeeper or accountant who is not a 
member, may be included on the signature card. , 

Regardless of who signs the checks, the licensee remains responsible for making sure 
that all checks are written for only authorized bingo expenses or charitable purposes. 
Unauthorized expenditures could lead to administrativ~ action against the licensee. 

0 An authorized licensed organization's bingo occasion must be managed by that 
organization's designated primary operator or: operators who must have been bonafide 
members of the organization for at least one year. The lessor, his agents, employees or 
family may not manage the bingo occasions. 

An organization may not hire an agent, managei: or consultant to manage its bingo 
operation. This is a violation of the Bingo Enabling Act and could lead to the revocation 
or suspension of the organization's bingo license. , 

'-==========Regulatory Taxes Division: J .. soo .. 252~5555 ===-
512/463 .. 4880 
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Commercial lessors were notified of the filing ofRule 3.565 to specify under what conditions their 
license may be amended to change the form of ownership, and the documents that must be sub- · 
mitted. 

July 1, 1989 is the deadline for a sole proprietor or a partnership ·to submit all necessary docu­
ments to change its form of organization to a corporation. The required documents are: 

0 A commercial lessor's application (form AP-119-Rev: 6-87/4) with items 1,2,3,4,6, 7,10 and 
19 completed and a $25 amendment fee. 

.. The Articles of Incorporation stamped as having been filed with the Secretary of State or a 
Certificate oflncorporation. · 

• Assignment pf leases with org~ations by the sole proprietor or partnership to the 
corporation. ' 

• Copies of notice from the lessor to the affected organizations inf~rm.ing them that the 
leases have been assigned. 

· It is important to remember that· the rule expires on July 31: 1989 and allows amendment to 
lessors licenses only where the form of the organization is changed from sole proprietorship or 
partnership to a corporation, the person or persons having an ownership interest are the same, 
and the leased premises are the same. 

L!::======Regulatory Taxes Division: 1-800 .. 252-5555 
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