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Attorney General of the State of Texas

ATTN: Opinion Committee I.D.# 48889
P.O. Box 12548 :
Austin, TX 78711-2548

Re: request for an opinion regarding whether a person must possess a driver’s
license to lawfully operate a golf cart on a public street.

Dear Attorney General Paxton:

In this joint request, the Montgomery County District Attorney and the Montgomery
County Attorney respectfully ask for your-legal opinion regarding the following issue:

Must a person possess a driver’s license to lawfully operate a golf cart on a
public street in a master-planned community or municipality in which the
operation of golf carts on public streets is expressly authorized by the
Transportation Code?

a. Background.

Effective September 1, 2009, the 81st Texas Legislature expressly authorized the
operation of golf carts on certain public streets described in two new sections of the
Transportation Code. See Act of June 1, 2009, 81st Leg., R.S., Ch. 1136, § 7, 2009 Tex.
Gen. Laws 3143, 3145.

First, the newly enacted Transportation Code section 551.403 provided that “an operator
may operate a golf cart” in three specified locations: (1) “in a master planned community
.. . that has in place a uniform set of restrictive covenants” and “for which a county or
municipality has approved a plat”; (2) “on a public or private beach”; and (3) “on a
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public highway for which the posted speed limit is not more than 35 miles per hour, if the
golf cart is operated . . . during the daytime” and “not more than two miles from the
location where the golf cart is usually parked and for transportation to or from a golf

course.”

Second, the new section 551.404 of the Code authorized the governing body of a
municipality to “allow an operator to operate a golf cart on all or part of a public
highway” that “is in the corporate boundaries of the municipality” and “has a posted
speed limit of not more than 35 miles per hour.”

Public officials have since expressed conflicting opinions as to whether a driver’s license
is necessary to operate a golf cart on streets described in sections 551.403 and 551.404.
Some local officials have argued that no license is required to operate a golf cart in the
designated locations, while a representative of the Texas Department of Public Safety
informed a reporter in 2013 that “a driver’s license is required to operate a golf cart on a
publicly maintained roadway.” See Leslee Bassman, Government agencies grapple with
golf cart use on suburban streets, Communitylmpact.com, April 10, 2013, available at
https://communityimpact.com/austin/news/2013/04/10/government-agencies- grapple-
with-golf-cart-use-on-suburban-streets/.

b. Argument and authorities.

Section 521.021 of the Transportation Code provides that a driver’s license is required to
operate a “motor vehicle” on a “highway”; and the term “highway” is broadly defined in
section 541.302(5) of the Code as “any publicly maintained way any part of which is
open to the public for vehicular traffic.” o

The term “motor vehicle” is not defined within chapter 521 or within subtitle B of Title 7
of the Transportation Code (captioned “Diiver’s Licenses and Personal Identification
Cards”), but section 521.001(b) provides that a “word or phrase that is not defined by this
chapter but is defined by Subtitle C has the meaning in this chapter that is assigned by
that subtitle.”

Turning to Subtitle C (“Rules of the Road”), section 541.201(11) states that the term
““Im]otor vehicle’ means a self-propelled vehicle or a vehicle that is propelled by electric
power from overhead trolley wires,” other than an “electric bicycle” or an “electric
personal assistive mobility device.” A golf cart is a self-propelled vehicle and is not
listed among the statutory exceptions, hence it is a “motor vehicle” which cannot be
operated on a public street without a driver’s license under section 521.021.
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Some local public officials have opined that because section 551.403 states that “an
operator may operate a golf cart” in three specific locations (emphasis supplied), there is
no additional requirement that the operator possess a driver’s license to drive a cart in
those particular locations. But section 551.403 does not purport to set out all of the
limitations on operating a golf cart on the street—it only specifies three of the locations
where they may be driven. Other statutes impose additional requirements, such as the
display of a license plate and a slow-moving-vehicle emblem when a golf cart is driven
on a public street (see Transportation Code sections 547.703(d) & 551.402), and the
possession of liability insurance if a golf cart is driven on a street pursuant to a municipal
ordinance under section 551.404 (see Transportation Code section 601.052(a)(2-a)). And
when the Legislature has intended to exempt a category of vehicles from the statutory
driver’s license requirement, like electric bicycles and personal mobility devices, it has
done so expressly—rather than implicitly—by excepting those vehicles from the
definition of “motor vehicle” set out in section 541.201.

If a driver’s license is not required when operating a golf cart upon a public street,
children would be permitted to drive them on busy streets—a situation which a police
spokesman described as “extremely dangerous.” Jeff Wright & Jeff Chavez, Tyler police
crack down on golf cart use on public roads, KLTV.com, June 7, 2019 (available at
https://www.kltv.com/2019/06/07/tyler-police-crack-down- golf-cart-use-public-roads/).
“If they make a mistake, go through a stop sign, or swerve in front of a car, we're going
to have some children very seriously hurt or even killed.” Id.

¢. Conclusion.

It is respectfully suggested that the attorney general issue an opinion concluding that a
driver’s license is required to lawfully operate a golf cart on a publicly maintained street.

]
Sincerely, -

BRETT W. LIGON
Montgomery County Distrigct Attorney

B. D,GRIFFIN
Mofitgomery County Attorney
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